Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
Η Γερμαία «Φρενάρει» την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 17:23
Η Γερμαία «Φρενάρει» την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του πυρήνα της ευρωζώνης κάνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου
«Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση
Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που θα σημάνει για την οικονομία της Γερμανίας το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, η πολιτική ηγεσία της δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα για τη «θωράκισή» της από τους «κραδασμούς» που προκαλεί η εξελισσόμενη κρίση χρέους. Την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε για μία ακόμη φορά υπομονή σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Λίγες ώρες αργότερα με κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στην ευρωζώνη (Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία) τάχθηκαν κατά της απευθείας στήριξης των τραπεζών που εμφανίζουν σήμερα κεφαλαιακά ελλείμματα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, για μία ακόμη φορά οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του πυρήνα της ευρωζώνης «παίζουν με τη φωτιά», καθώς με τις τελευταίες τοποθετήσεις τους κάνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου προστασίας των καταθέσεων, αλλά και για την απαλλαγή των ευρωπαίων φορολογουμένων από τη διάσωση προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε εκείνο το Συμβούλιο για την απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των ελλειμματικών ιταλικών και ισπανικών τραπεζών αρχικά από το προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σε δεύτερη φάση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όταν τεθεί σε λειτουργία.
Μέσα στο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει στις αρχές του φθινοπώρου την αναλυτική πρότασή της για τη σύσταση μιας ενιαίας τραπεζικής αγοράς, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος. Οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν στην επενδυτική κοινότητα την προσδοκία ότι σύντομα η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου θα αλλάξει σημαντικά προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σαφής ανατροπή των σχεδίων της Κομισιόν για την υιοθέτηση από την Ευρωτράπεζα εποπτικών εξουσιών για το σύνολο της ευρωζώνης.
Η έκθεση των Γερμανών
Ολα αυτά τα «πισωγυρίσματα» δημιουργούν σημαντικές αναταράξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο πλήττοντας πλέον ακόμη και τα πιστωτικά ιδρύματα της Κεντρικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι σημαντικές, φτάνοντας τα 199 δισ. ευρώ για τα 156 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ασκήσεων προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το άμεσο κόστος των γερμανικών τραπεζών από την έκθεσή τους στον ευρωπαϊκό Νότο θεωρείται απαγορευτικό για να διακινδυνεύσει η συνοχή της ζώνης του ευρώ. Μόνο στην Ισπανία το «άνοιγμα» του γερμανικού πιστωτικού τομέα φτάνει τα 140 δισ. δολάρια. Μπορεί τους προηγούμενους μήνες μέσω του προγράμματος κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ να υπήρξε «ξεφόρτωμα» ισπανικών κρατικών τίτλων, ωστόσο η έκθεση των τραπεζών της Γερμανίας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εμπορικά ακίνητα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα της Ιβηρικής εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Την ίδια στιγμή η έλλειψη αποφασιστικότητας που επιδεικνύουν οι ηγέτες της ΕΕ έχει οδηγήσει αρκετά δισ. ευρώ καταθέσεων σε οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η σουηδική και η νορβηγική, που αποτελούν τα νέα ασφαλή καταφύγια της Γηραιάς Ηπείρου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σουηδικής Nordea, η οποία δέχεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Private Banking Torsten Ostensen, 50 αιτήσεις την ημέρα από ξένους καταθέτες, ενώ ως το 2010 τα σχετικά αιτήματα δεν ξεπερνούσαν τα 2 σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον δρόμο για εξαγωγή κεφαλαίων στη Σουηδία άνοιξαν γερμανοί επενδυτές, ενώ πλέον υπάρχει ισχυρή ζήτηση και από ισπανούς καταθέτες.
Σημαντικές εισροές έχουν καταγραφεί και στη νορβηγική NDA, η οποία κατάφερε τους τελευταίους 12 μήνες να μειώσει τον δείκτη «δάνεια προς καταθέσεις» κατά 11,4 μονάδες στο 65,3% χάρη στις αποταμιεύσεις από το εξωτερικό.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Αμέσως μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου υπήρχε αισιοδοξία ότι τελικά τα 50 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα του εγχώριου κλάδου δεν θα προσμετρηθούν στο δημόσιο χρέος επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για τη βιωσιμότητά του.
Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας τάχθηκαν υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των παλαιών και των μελλοντικών διασώσεων υποστηρίζοντας ότι όσα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη δρομολογηθεί θα πρέπει να εκτελεστούν από τις εθνικές αρχές.
Σε μια τέτοια περίπτωση αρνητικό για τη χώρα είναι σίγουρα το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Από την άλλη, όμως, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η εποπτεία του συστήματος θα παραμείνουν στην Αθήνα, καθώς κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον εγχώριο κλάδο, τους μετόχους του και τους πελάτες του.
ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
Η Γερμαία «Φρενάρει» την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του πυρήνα της ευρωζώνης κάνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου
«Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση
 
Αλυσίδα ξενοδοχείων με «μαξιλάρι» την Cοco-Mat
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 17:20
Αλυσίδα ξενοδοχείων με «μαξιλάρι» την Cοco-Mat
. «Η κρίση που περνά η Ελλάδα έχει μόνο ευκαιρίες. Η χαρά είναι στο απλό. Σε αυτό που δεν κοστίζει» υπογραμμίζει. Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί; «Να μην προσπαθούμε να είμαστε κάτι άλλο που δεν είμαστε»
Δημιουργία καταλυμάτων, είτε ιδιόκτητων είτε με τη μέθοδο του franchise, σε συνεργασία με τη Hotel Brain
Καταλήξαμε στο ξενοδοχείο γιατί η φιλοξενία είναι στη φιλοσοφία μας» λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Coco-Mat κ. Παύλος Ευμορφίδης, ο οποίος δουλεύει πυρετωδώς για τη δημιουργία των Coco-Mat Hotels & Resorts Worldwid
Ετοιμάζει ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά εγχειρήματα των τελευταίων ετών. Το αντιμετωπίζει ως μια φυσική εξέλιξη. Ο κ. Παύλος Ευμορφίδης ανατρέπει κάθε στερεότυπο για τον έλληνα επιχειρηματία. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά του «μεταλλαγμένου Ελληνα», αυτού «που προσποιείται», όπως λέει. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Coco-Mat δηλώνει «ατόφιος Ελληνας», επικαλούμενος τη ζεστασιά, τον αυθορμητισμό και την επιθυμία «να μοιράζεσαι» και «να δίνεις χαρά». Σαν τις παιδικές του αναμνήσεις στη Σπάρτη.
Η εταιρεία δουλεύει πυρετωδώς για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς affiliation brand που θα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της, των Cοco-Mat Hotels & Resorts Worldwide, σε συνεργασία με τη Hotel Brain, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και ανάπτυξη μονάδων με ειδίκευση στα μικρά και πολυτελή ξενοδοχεία. Η τελευταία έχει αναλάβει το χτίσιμο του brand, των προδιαγραφών, καθώς και την αξιολόγηση. Τα καταλύματα, που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πόλης, resort και σουίτες, θα λειτουργούν είτε ιδιόκτητα είτε με τη μέθοδο του franchise είτε με συμφωνία διαχείρισης και οι κρατήσεις θα γίνονται μέσω του δικτύου της εταιρείας, των καταστημάτων, αλλά και ανεξάρτητα. Ηδη 14 έχουν μπει στην «ομπρέλα». Στην Ελλάδα δέκα ξενοδοχεία είναι στο brand και, εκτός από το Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά, που έχει ανοίξει από πέρυσι και «είναι κάθε μέρα γεμάτο», τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν σταδιακά μέσα στο 2012 και στο 2013, καθώς γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ενσωμάτωσής τους. Μεταξύ των περιοχών είναι η Αθήνα (με δύο ξενοδοχεία στο Μοναστηράκι και στο Πεδίον του Αρεως), η Βυτίνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Βουρβουρού στη Χαλκιδική και η Τζια. Τέσσερα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και στο εξωτερικό: στο Αμστερνταμ, στη Βαρκελώνη, στην Αμβέρσα και στη Νίκαια. Τα δύο τελευταία είναι ιδιόκτητα και στο ίδιο κτίριο θα λειτουργεί και κατάστημα. Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον από ξενοδοχεία που θέλουν να ενταχθούν είναι έντονο και οι συζητήσεις καθημερινές. Πάνω από 40 ξενοδοχεία βρίσκονται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων, ενώ πιθανός στόχος για την εταιρεία είναι άλλα 200 ξενοδοχεία με τα οποία έχει ήδη συνεργασία.
Τον ρωτάω αν η απόφαση για να μπει στα ξενοδοχεία ήταν μέρος μιας στρατηγικής. «Εμείς καταλήξαμε στο ξενοδοχείο γιατί η φιλοξενία είναι στη φιλοσοφία μας» απαντά. «Για μένα το ξενοδοχείο είναι το μέσο. Θέλω να περάσεις καλά». Στα καταστήματα «προσφέρουμε πορτοκάλια, ελιές, κρασί, λάδι, ρίγανη» λέει ο κ. Ευμορφίδης, που ετοιμάζει ένα ενιαίο «hospitality package», με προϊόντα από έλληνες παραγωγούς. Εξάλλου πριν από 12 χρόνια η εταιρεία δημιούργησε έναν χώρο που ονόμασε loft. «Φέρναμε τον κόσμο για να δει τον ύπνο μας». Από τότε καλούν κόσμο στην Ελλάδα για να μείνει σε ξενοδοχεία που έχουν προμηθευτεί προϊόντα Coco-Mat, «όπου έχουμε αγορασμένες νύχτες».
«Τα ξενοδοχεία έρχονται σ' εμάς» τονίζει για το ενδιαφέρον ένταξης στο brand. «Πρέπει να βρούμε τι έκαναν οι πατεράδες μας στα χωριά. Τα απλά πράγματα» εξηγεί. «Ο Ελληνας είναι για να σε φιλοξενεί, να σε φιλεύει». Στέκεται στο ρήμα «φιλεύω» και με παραπέμπει στην ετυμολογία Μπαμπινιώτη. «Είναι από το φίλος, έτσι; Δημιουργώ φίλους. Σου δίνω κάτι: χαρά. Ολη η Ελλάδα έτσι είναι. Αυτό το πράγμα είναι η Coco-Mat για μένα».
Οση ώρα μιλάμε γύρω μας επικρατεί αναβρασμός. Στελέχη της εταιρείας έρχονται να τον ενημερώσουν, άλλοι εκπαιδεύονται για τα καταστήματα που θα ανοίξουν στη Νίκαια και στη Μόσχα. Ολοι χαμογελούν. Διακόπτει τη συζήτησή μας μόνο για να επισημάνει σε έναν πωλητή του ότι έπρεπε να συνοδεύσει την κυρία που μόλις αγόρασε ένα μαξιλάρι ως το αυτοκίνητό της και να της δείξει τους στάβλους με τα άλογα και το μποστάνι που υπάρχει δίπλα στην έκθεση για να καλλιεργεί όποιος θέλει τα δικά του λαχανικά. «Δεν τελειώνει η σχέση με τον πελάτη με την πώληση» λέει. Η προσωπική επαφή κάνει τη διαφορά.
«Το δεξί μπακ μπορεί να βάλει γκολ»
•Η διαφορετικότητα της εταιρείας που ίδρυσε το 1989 ο Παύλος Ευμορφίδης δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά brands με παγκόσμια πλέον δραστηριότητα στον χώρο των οικολογικών συστημάτων ύπνου, λευκών ειδών και επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία.
•Είναι μια «οικογένεια που μεγαλώνει όμορφα», όπως χαρακτηρίζει την επιχείρηση, που απασχολεί 220 άτομα στη Ελλάδα και στην Ευρώπη.
•Σε αυτήν όλοι «κάνουμε τα πάντα». Σαν την Μπαρτσελόνα, «όπου το δεξί μπακ μπορεί να βάλει γκολ». Στα κεντρικά γραφεία στην Κηφισιά, εκεί όπου είχε οριστεί η συνάντησή μας με αφορμή τη δυναμική είσοδο της εταιρείας στα ξενοδοχεία με τα Coco-Mat Hotels & Resorts Worldwide, δεν υπάρχει υποδοχή.
•Στον τοίχο είναι γραμμένα τα ονόματα των στελεχών και η κατεύθυνση για τα γραφεία τους. Ο κ. Ευμορφίδης είναι στο πρώτο γραφείο και μιλάει στο τηλέφωνο με έναν συνεργάτη του στα γαλλικά. Γνωρίζει εννέα γλώσσες. Τις έμαθε ταξιδεύοντας, μετά τις σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και στη Γυμναστική Ακαδημία.
•Προτιμά να περάσουμε στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται απέναντι και ξαπλώνει σε ένα τετραπλό σύστημα κρεβατιού από φυσικό καουτσούκ, φύκια, βαμβάκι, ελαστικό κοκοφοίνικα, αλογότριχα και ίνες κάκτου. «Είμαι πιο άνετα έτσι» λέει.
Από το Μοναστηράκι στη Νέα Υόρκη και στην Κίνα
2.980 ξενοδοχεία έχουν προμηθευτεί προϊόντα της εταιρείας στα 23 χρόνια της λειτουργίας της
Από την ιδέα 23 χρόνια πριν στο Μοναστηράκι ως σήμερα η Coco-Mat έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για την περιβαλλοντική και κοινωνική της συνείδηση. Στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Παύλος Ευμορφίδης, ο αδελφός του Μιχάλης είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής, η σύζυγός του Μίριαμ Γουίγκερς έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και ο κ. Νικήτας Μαρκόπουλος είναι υπεύθυνος Ανάπτυξης Προϊόντων. Ο κύκλος εργασιών, που παρουσιάζει διαρκή άνοδο, το 2011 άγγιξε τα 61,2 εκατ. ευρώ, με το 50% (30,4 εκατ. ευρώ) να προέρχεται από την Κίνα. Η Ελλάδα έφθασε τα 17,8 εκατ. ευρώ πέρυσι διαγράφοντας θετική πορεία ακόμη και εν μέσω κρίσης και η Ευρώπη τα 13 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία λειτουργεί 40 καταστήματα στη χώρα, ιδιόκτητα και franchise, 11 στην Ευρώπη (Βέλγιο, Κύπρο, τέσσερα σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και τρία στην Ισπανία), εννέα στην Κίνα, ένα στη Σαουδική Αραβία, που άνοιξε το 2011 στην Τζέντα, και δύο στη Νέα Υόρκη, με το τελευταίο να έχει ανοίξει πρόσφατα στο Σόχο. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται καταστήματα στη Νίκαια, στη Σεούλ, στη Μόσχα και στην Κίνα. Το πρώτο βήμα στην Ευρώπη έγινε το 1997 στη Μαδρίτη, η Κύπρος ακολούθησε το 1999 και το Αμστερνταμ το 2003. Τότε η εταιρεία απέκτησε μονάδα παραγωγής στην Κίνα ανοίγοντας και το πρώτο κατάστημα στην ασιατική αγορά. Το εργοστάσιο στην Κίνα παράγει αποκλειστικά λευκά είδη, με τη μονάδα στην Ξάνθη να παράγει τα κρεβάτια και τα έπιπλα για όλον τον κόσμο. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχει προμηθεύσει προϊόντα της σε πάνω από 2.980 ξενοδοχεία, ενώ πάνω από 1.500 είναι ενεργά σε ετήσια βάση.
«Δεν επιλέξαμε τις χώρες αλλά τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε» λέει ο κ. Ευμορφίδης. «Δεν πρέπει να πηγαίνεις για τα λεφτά αλλά για τη χαρά. Τα λεφτά έπονται της χαράς» τονίζει. Σήμερα η βάση του είναι στο Αμστερνταμ αφού ο γιος του Τζέιμς παίζει στον Αγιαξ. Πριν ήταν για τρία χρόνια στη Βαρκελώνη, «γιατί ο Τζέιμς έπαιζε για τρία χρόνια στην Μπάρτσα». Εν τω μεταξύ ο μεγάλος του γιος Βίλεμ ξεκινά στην Αμβέρσα ένα εστιατόριο μέσα στο κατάστημα χρησιμοποιώντας προϊόντα από την Ελλάδα. Σχεδιάζει μάλιστα να αγοράσει ένα βουνό στην Ελλάδα για να καλλιεργεί και να εκτρέφει ζώα ώστε να έχει τη δική του παραγωγή. «Να φτιάχνουν το τυρί, το γιαούρτι και στο τέλος να έρχεται ο κόσμος να μένει εκεί» λέει.
Ο ανταγωνισμός δεν τον απασχόλησε. Ούτε η τιμή παίζει ρόλο στην πώληση. «Τα δικά μου στρώματα έχουν φερμουάρ για να τα βλέπει ο πελάτης. Για να πάει μια δουλειά πρέπει να είσαι αληθινός» λέει. «Η κρίση που περνά η Ελλάδα έχει μόνο ευκαιρίες. Η χαρά είναι στο απλό. Σε αυτό που δεν κοστίζει» υπογραμμίζει. Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί; «Να μην προσπαθούμε να είμαστε κάτι άλλο που δεν είμαστε» καταλήγει.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
Αλυσίδα ξενοδοχείων με «μαξιλάρι» την Cοco-Mat
. «Η κρίση που περνά η Ελλάδα έχει μόνο ευκαιρίες. Η χαρά είναι στο απλό. Σε αυτό που δεν κοστίζει» υπογραμμίζει. Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί; «Να μην προσπαθούμε να είμαστε κάτι άλλο που δεν είμαστε»
Δημιουργία καταλυμάτων, είτε ιδιόκτητων είτε με τη μέθοδο του franchise, σε συνεργασία με τη Hotel Brain
 
H μεταμόρφωση της Κίνας
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2012 17:19
H μεταμόρφωση της Κίνας
Μέσα σε τρεις δεκαετίες ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, η Κίνα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής, πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυπλοκότητα. Σήμερα, όμως, οι διαμορφωτές της πολιτικής στο Πεκίνο καλούνται να αντιμετωπίσουν την τριπλή πρόκληση της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής κρίσης δανεισμού, την αργή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας. Οι τρεις αυτές προκλήσεις είναι αλληλένδετες και τα όποια σφάλματα μίας από τις τρεις πλευρές απειλούν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε μία ακόμη ύφεση.
Για να αποτιμήσει κάποιος τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για την Κίνα και τον κόσμο γενικότερα, πρέπει πρώτα να καταλάβει το σύστημα παραγωγής της Κίνας «Made in the World», το οποίο βασίζεται σε τέσσερις ξεχωριστούς αλλά μεταξύ τους εξαρτώμενους άξονες.
Ο πρώτος από τους άξονες αυτούς, το «παγκόσμιο εργοστάσιο» με βάση την Κίνα, δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους συνεργαζόμενους με αυτές προμηθευτές και υπεργολάβους, με διαδικασίες παραγωγής εντάσεως εργασίας και συναρμολόγησης που έφεραν σε πέρας μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που έχουν άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω ενός περίπλοκου συστήματος συμβολαίων. Αφού ξεκίνησε μετριοπαθώς στις παράκτιες περιοχές και στις ειδικές οικονομικές ζώνες, η αλυσίδα προσφοράς του «παγκόσμιου εργοστασίου» επεκτάθηκε σε όλη την Κίνα, παράγοντας τα πάντα, από λούτρινα ζωάκια μέχρι iPad.
Το «παγκόσμιο εργοστάσιο» δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει χωρίς τον δεύτερο άξονα: Το «δίκτυο υποδομών της Κίνας», που εγκαθίδρυσαν και διαχειρίστηκαν κυρίως κρατικές επιχειρήσεις με κάθετη οργάνωση σε τομείς όπως logistics, ενέργεια, οδικά δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία και λιμάνια. Ο άξονας αυτός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό, τις μεγάλης κλίμακας σταθερές επενδύσεις και τους διοικητικούς ελέγχους και η ποιότητα, το μέγεθος και η σχετική αποτελεσματικότητά του είναι στρατηγικής σημασίας για την κινεζική ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα.
Ο τρίτος άξονας είναι η «κινεζική αλυσίδα χρηματοοικονομικής ροής», που παρείχε την αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή και συντήρηση του δικτύου υποδομών. Η αλυσίδα αυτή χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των κρατικών τραπεζών, τον υψηλό βαθμό εγχώριας αποταμίευσης, τις σχετικά υποανάπτυκτες κεφαλαιαγορές και έναν κλειστό λογαριασμό κεφαλαίου.
Ο τελευταίος άξονας είναι η «αλυσίδα προσφοράς κρατικών υπηρεσιών», μέσω της οποίας οι αξιωματούχοι της κεντρικής και των τοπικών εξουσιών επηρεάζουν κάθε κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής, στα logistics και στα χρηματοοικονομικά δίκτυα μέσω κανονισμών, φόρων ή αδειών. Οι περισσότεροι ξένοι παρατηρητές δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος και το βάθος των καινοτομιών σε θεσμικό και σε επίπεδο διαδικασιών στην αλυσίδα αυτή, που έχει καταφέρει (κατά κύριο λόγο) να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα, να μειώσει το κόστος των συναλλαγών και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μέσα από την εναρμόνιση των κρατικών υπηρεσιών με τα συμφέροντα της αγοράς. Για παράδειγμα, οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα απέκτησαν μεγάλη δεξιότητα στο να προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), προσφέροντας ελκυστικές υποδομές και υπηρεσίες υποστήριξης που διευκολύνουν την επέκταση των διεθνών αλυσίδων παραγωγής.
Με την έναρξη της σοβούσας παγκόσμιας κρίσης και με δεδομένες τις συγκλονιστικές αλλαγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο δημογραφικό, την αστικοποίηση και τους περιορισμούς στην προμήθεια πρώτων υλών, οι τέσσερις άξονες στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι αλυσίδες παραγωγής αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αυξήσεις μισθών και την απειλή της μετεγκατάστασης σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος. Την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτές θέτουν ερωτήματα για το αξιόχρεο των τοπικών κυβερνήσεων.
Οι ειδήμονες περί τα κινεζικά ζητήματα προβληματίζονται τώρα για ένα κρίσιμο θέμα διακυβέρνησης: Ποια δομή σε ανώτατο επίπεδο θα επέτρεπε στη χώρα να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πιέσεων σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο; Οι επενδυτές ανησυχούν για την ασταθή πορεία των κινεζικών μετοχών, τα ρίσκα που απορρέουν από το ρυθμιστικό καθεστώς και τυχόν εκπλήξεις από το πεδίο της πολιτικής αλλά και από τη γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργεί η μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές των πάσης φύσεως αξιών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των ακινήτων, των επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Αυτό που καθιστά δύσκολα ερμηνεύσιμη την κινεζική οικονομία είναι η όλο και πιο περίπλοκη αλληλεπίδραση και των τεσσάρων παραμέτρων του συστήματος παραγωγής της, αφενός μεταξύ τους και αφετέρου με τον υπόλοιπο κόσμο.
Κατά πρώτον, οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του «παγκόσμιου εργοστάσιου» τείνουν να εκλείψουν. Το κόστος της παραγωγής - όσον αφορά στην εργασία, στους φυσικούς πόρους, στους κανονισμούς και τις υποδομές - αυξάνεται σε εγχώριο επίπεδο, ενώ οι «φούσκες» της κατανάλωσης στη Δύση έχουν εκραγεί.
Κατά δεύτερο, η αρχική επιτυχία της «κινεζικής υποδομής» οικοδομήθηκε πάνω στη φθηνή γη, τα φθηνά κεφάλαια και τη φθηνή εργασία. Ομως, παρά τις σύγχρονες υποδομές, το κόστος των logistics μέσα στην Κίνα αντιπροσωπεύει το 18% του κόστους παραγωγής, έναντι 10% στις ΗΠΑ, λόγω μίας σειράς εγγενών αδυναμιών.
Κατά τρίτο, η επιτυχία του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κίνας εδράσθηκε στη χρηματοδότηση εκ μέρους των κρατικών τραπεζών των μεγάλων έργων υποδομής και στην ξένη χρηματοδότηση της εξαγωγικής παραγωγής μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) και του εμπορίου.
Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, οι τρεις άξονες δεν θα μπορούσαν να σταθούν όρθιοι χωρίς τη στήριξη που παρέχει ο τέταρτος. Η επιτυχία του μέχρι σήμερα βασίστηκε στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και των διάφορων υπουργείων, καταμετρημένο με βάση δείκτες απόδοσης, όπως το ΑΕΠ και τα δημοσιονομικά έσοδα. Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει σε προβλήματα κοινωνικής ισότητας και βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, που απαιτούν έναν περίπλοκο συντονισμό των γραφειοκρατικών δομών, προκειμένου να ξεπεραστεί η ισχυρή αντίσταση εκ μέρους των ισχυρών επενδεδυμένων συμφερόντων.
Είναι γενική η παραδοχή ότι ο δρόμος της μεταρρύθμισης απαιτεί εις βάθος επαναδόμηση και των τεσσάρων αξόνων. Πρώτον, η αλυσίδα παραγωγής πρέπει να μετατοπιστεί από την εξάρτηση των εξαγωγών στην εγχώρια κατανάλωση. Ο επανακαθορισμός των υποδομών της Κίνας σημαίνει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, να περιοριστεί η κρατική ιδιοκτησία και οι ελεγχόμενες τιμές προς όφελος των δυνάμεων της αγοράς. Η κρατική ενορχήστρωση πρέπει αντιθέτως να εστιαστεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη μείωση του κόστους των συναλλαγών, στην προώθηση του ανταγωνισμού, στον περιορισμό των φραγμών στο εμπόριο και την κατάργηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας...
Το οικονομικό θαύμα προέκυψε από τις καινοτομίες σε θεσμικό επιπεδο και σε επίπεδο διαδικασιών σε όλα τα στάδια της προσφοράς των κρατικών υπηρεσιών. Η Κίνα δεν χρειάζεται τίποτα λιγότερο από μία ακόμη ριζοσπαστική αναδιάρθρωση για να γίνει μία πιο ισορροπημένη, κοινωνικά ίση και βιώσιμη οικονομία. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με έναν ακόμη γύρο πειραματισμών μέσω των τριών νέων ειδικών οικονομικών ζωνών στο Hengqin, το Qianhai και το Nansha, με πιλοτικά έργα για την ανάδειξη μίας δημιουργικής οικονομίας υπηρεσιών, βασισμένης στη γνώση.
Αναμφίβολα μία τέτοια οικονομία εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την ποιότητα της διακυβέρνησης. Η πραγματική πρόκληση για τους Κινέζους αξιωματούχους είναι πώς να εξισορροπήσουν τη δημιουργικότητα και τη θεσμική καινοτομία με την τάξη, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα και των τεσσάρων αξόνων της οικονομίας.
Ο κ. Αντριου Σενγκ, πρόεδρος του Fung Global Institute, είναι πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.
Ο κ. Ξιάο Γκενγκ είναι διευθυντής του τμήματος ερευνών στο Fung Global Institute
Πηγή:kerdos.gr
H μεταμόρφωση της Κίνας
Μέσα σε τρεις δεκαετίες ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, η Κίνα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής, πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυπλοκότητα. Σήμερα, όμως, οι διαμορφωτές της πολιτικής στο Πεκίνο καλούνται να αντιμετωπίσουν την τριπλή πρόκληση της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής κρίσης δανεισμού, την αργή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας. Οι τρεις αυτές προκλήσεις είναι αλληλένδετες και τα όποια σφάλματα μίας από τις τρεις πλευρές απειλούν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε μία ακόμη ύφεση.
 
Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ κ.ΤΟΜΣΕΝ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 09:39

Η  ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ κ.ΤΟΜΣΕΝ

 Προς τι αυτή η εμμονή του κ. Τόμσεν (του εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα) να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί; Γιατί απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργείου οικονομικών για «ισοδύναμες» περικοπές, π.χ., στις αμυντικές δαπάνες, και επιμένει ότι οι μειώσεις δαπανών πρέπει να προέλθουν από μειώσεις στα εισοδήματα και επιδόματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανάπηρων ακόμα;

 
Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 09:37

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

 Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

 Η εφορία καλεί 15.000 Eλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα, καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

 
Σελίδα 701 από 984