Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 15:05

 

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να «καλύψει» μέρος της δαπάνης για τις πληρωμές των συντάξεων και των παροχών υγείας από την είσπραξη παλαιών οφειλών, δεδομένης της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων
Νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στους 800.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (που φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ) και να αποφύγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.ά.) εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
Τη νέα προθεσμία (η οποία είχε παρέλθει, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις στις 16 Ιουλίου) προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με πρώτο στόχο να «καλύψει» μέρος της δαπάνης για τις πληρωμές των συντάξεων και των παροχών υγείας από την είσπραξη παλαιών οφειλών.
Στρεβλώσεις
«Αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και παρότι δημιουργούν στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων», ανακοίνωσε ο υπουργός. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τα οφέλη που ήδη έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις ρυθμίσεις χρεών και την τμηματική εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών: Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες εισφορές ήταν αυξημένες κατά 10,82% σε σύγκριση με το 2011 και 24% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της «Η», οι εισπράξεις τον Ιούλιο έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.
Τριπλό όφελος
Η νέα ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι αδικεί τους συνεπείς, βοηθά:
Τα Ταμεία να αυξήσουν τα έσοδά τους και να καταβάλλουν συντάξεις και παροχές.
Τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τους οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν χάσει το δικαίωμα συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων. Για όσους ζητήσουν ρύθμιση, θα αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31/12/2014 (εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέχρι 31/12/2012 και καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές), θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Η ρύθμιση
Με την παράταση της ρύθμισης (την οποία εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της κεφαλαιοποιημένης έως τις 30 Ιουνίου 2012 οφειλής σε δόσεις με εκπτώσεις στα πρόστιμα 100% για εξόφληση εφάπαξ ή έως και 6 δόσεις, 75% για εξόφληση σε 7 έως 10 δόσεις και 40% για περαιτέρω προσωρινό διακανονισμό.
Ειδικά για το ΙΚΑ, σύμφωνα με τη ρύθμιση, παρατείνεται ο ειδικός διακανονισμός που προβλέπει την καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ποσοστού 20% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου για όσους απασχολούν προσωπικό.
Οι οφειλές στα ταμεία
11 δισ. ευρώ χρωστούν 800.000 επιχειρήσεις, μεμονωμένοι εργοδότες και αυτο-απασχο-λούμενοι.
7 δισ. ευρώ από τις συνολικές οφειλές υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν.
6,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές στο ΙΚA ΕΤΑΜ.
4 δισ. ευρώ οφείλουν στον ΟΑΕΕ  450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Πηγή:imerisia.gr
Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία 
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να «καλύψει» μέρος της δαπάνης για τις πληρωμές των συντάξεων και των παροχών υγείας από την είσπραξη παλαιών οφειλών, δεδομένης της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων
Νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στους 800.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (που φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ) και να αποφύγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.ά.) εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
 
Balanced Scorecard: Η εναλλακτική μέθοδος για την υλοποίηση της εταιρικής στρατηγικής
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 14:49

 

Balanced Scorecard: Η εναλλακτική μέθοδος για την υλοποίηση της εταιρικής στρατηγικής
Επιλέγοντας ένα δείγμα 20 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων (βάσει πωλήσεων διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων 2011) του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας ειδών διατροφής αλλά και του εμπορίου ενδυμάτων-υποδημάτων & δερμάτινων ειδών παρατηρούμε υψηλή διακύμανση των εταιρικών επιδόσεων εντός κάθε κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, για τις εταιρείες του 1ου κλάδου αναφορικά με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE), το εύρος είναι μεταξύ 51% και -30% με περιθώριο λειτουργικού κέρδους (operating profit margin) που κυμαίνεται μεταξύ 6,3% και -7%, ενώ για τις εταιρείες του 2ου κλάδου το εύρος του συγκεκριμένου δείκτη απόδοσης είναι μεταξύ 65% και -106% και ο αντίστοιχος δείκτης περιθωρίου κέρδους κυμαίνεται μεταξύ 8,3% και -16,5%.
Αναμφίβολα, μέρος της διακύμανσης αυτής οφείλεται στις διάφορες επιπτώσεις της ελληνικής μακροοικονομικής κρίσης αλλά και στην ιδιαίτερη δομή & λειτουργία επιμέρους αγορών προϊόντων. Ωστόσο, το υψηλό εύρος μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως μέρος αυτής οφείλεται στη μέθοδο σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικής που εφάρμοσε κάθε εταιρεία κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης χρονιάς αλλά και των προηγούμενων ετών από την αρχή της κρίσης. Τι είναι, λοιπόν, εταιρική στρατηγική;
«Η στρατηγική μας είναι να είμαστε ο μεγαλύτερος παίχτης στην αγορά», «Η στρατηγική μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες με την υψηλότερη ποιότητα», «Η στρατηγική μας είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας στο μέγιστο δυνατό», «Η στρατηγική μας είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο το επίπεδο κινδύνου των δραστηριοτήτων μας».
Τι κοινό έχουν αυτές οι εταιρικές δηλώσεις; Τo γεγονός πως καμία από αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί εταιρική στρατηγική. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αυτόνομοι στρατηγικοί στόχοι. Στόχοι που δεν μπορούν να διαμορφώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να υποστηρίξουν την καθημερινή αποστολή αλλά και το μακροπρόθεσμο όραμα μίας εταιρείας εάν δεν εντάσσονται σε έναν αναλυτικό και συγκεκριμένο σχεδιασμό εταιρικής στρατηγικής η οποία:
(1) Να καλύπτει όλο το φάσμα των εταιρικών δραστηριοτήτων (front & back-office operations),
(2) Να συνδέει τις δραστηριότητες αυτές ως προς την αλληλεπίδραση τους καθώς και τη συνολική εταιρική επίδοση, και,
(3) να παρακολουθείται δυναμικά ως προς τον βαθμό επιτυχούς υλοποίησής της.
Αναφορικά με την ελληνική αγορά, η εμπειρία μας δείχνει πως, σε πολλές περιπτώσεις, ο εταιρικός στρατηγικός σχεδιασμός αποτελείται από διαδικασίες οι οποίες εκτελούνται ανεξάρτητα σε κάθε τμήμα χωρίς τη δυνατότητα ευθυγράμμισης και συγχρονισμού με τις αντίστοιχες διαδικασίες των υπόλοιπων τμημάτων αλλά και της εταιρείας ως σύνολο. Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, βάσει αποτελεσμάτων ερευνών που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό αλλά και ενδείξεων που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά, είναι οι εξής:
(1) Τα ανώτατα στελέχη να μην χρησιμοποιούν ένα συστηματικό, κοινό τρόπο περιγραφής της εταιρικής στρατηγικής.
(2) Οι δραστηριότητες των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και Information Technology να μην είναι ευθυγραμμισμένες με την εταιρική στρατηγική.
(3) Οι προϋπολογισμοί να μην λαμβάνουν υπόψη ή να μην συνδέονται με συγκεκριμένο και αναλυτικό τρόπο με την εταιρική στρατηγική.
(4) Τα μεσαία στελέχη να μην μπορούν να συσχετίσουν την απόδοσή τους με το επίπεδο συμβολής στην εταιρική στρατηγική και τελικώς με τον καθορισμό των αποδοχών τους.
(5) Η πλειονότητα των υπαλλήλων να μην μπορεί να συσχετίσει τις καθημερινές δραστηριότητές της με την πραγματική συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση της εταιρικής στρατηγικής.
Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις, είτε καταγράφονται συνδυαστικά, είτε μεμονωμένα, μπορούν να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό με την εφαρμογή ενός εναλλακτικού τρόπου στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης, ο οποίος ονομάζεται «Balanced Scorecard» (BSC). Η μέθοδος δεν θεωρείται καινούργια, αφού αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 από τους καθηγητές R. Kaplan και D. Norton του Harvard Business School. Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο που την επαναφέρει στο προσκήνιο είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή της κατάλληλης τεχνολογίας που δημιουργεί την ικανότητα για:
(1) Tην εφαρμογή της μεθόδου σε οποιοδήποτε γεωγραφικό επίπεδο, τμήμα ή/και προϊόν.
(2) Tη χρήση της από όλα τα επίπεδα στελεχών και υπαλλήλων.
(3) Τη συνεχή, δυναμική παρακολούθηση του βαθμού υλοποίησης & αναπροσαρμογής.
Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τη δομή μίας εταιρικής στρατηγικής που βασίζεται σε BSC είναι: Οι καθοριζόμενοι στρατηγικοί πυλώνες (οι οποίοι υποστηρίζουν το όραμα, την αποστολή και τις αξίες της κάθε εταιρείας), οι επιλεγμένες στρατηγικές διαστάσεις, οι ποιοτικοί (ή μη) στρατηγικοί στόχοι ανά πυλώνα και διάσταση, καθώς και οι κατάλληλοι (μετρήσιμοι) δείκτες, ποσοτικοί στόχοι και δράσεις προς την επίτευξη του κάθε (ποιοτικού ή μη) στρατηγικού στόχου. To περίγραμμα της BSC στρατηγικής έπεται του προσδιορισμού του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρείας και, σε περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής, καταλήγει σε σύγκλιση του καθορισμένου επιθυμητού στόχου (πωλήσεις, περιθώριο λειτουργικού κέρδους, απόδοση ιδίων κεφαλαίων, κ.τ.λ.).
Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, αναφέρουν πως εταιρείες που εφαρμόζουν BSC στρατηγική, καταγράφουν, κατά μέσο όρο, υψηλότερη χρηματοοικονομική απόδοση μεταξύ 15%-25% σε σύγκριση με αυτές που εφαρμόζουν άλλες μεθόδους. Οι βασικότεροι λόγοι είναι πως μέσω της BSC στρατηγικής:
(1) Επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση των γενικότερων εταιρικών στόχων με αυτούς του κάθε τμήματος, επιπέδου διεύθυνσης, γεωγραφικής περιοχής ή/και κατηγορίας προϊόντων.
(2) Προσδιορίζεται ποσοτικά η βέλτιστη στοχοθέτηση μεταξύ συνδυαζόμενων στόχων (οι οποίοι πολλές φορές είναι αντικρουόμενοι).
(3) Η παρακολούθηση, μέσω διαθέσιμης τεχνολογίας, είναι συνεχής και δυναμική (ως προς την άμεση αναπροσαρμογή).
(4) Εντοπίζεται και ποσοτικοποιείται το επίπεδο σημαντικότητας (συμβολή) της οποιασδήποτε εταιρικής δράσης, ως προς τους ευρύτερους εταιρικούς στόχους αλλά και οι σχέσεις αιτίας - αποτελέσματος.
Ο ρόλος της ICAP Management Consulting είναι η καθοδήγηση των πελατών μας προς την επιτυχία των στρατηγικών τους στόχων, μέσα από την αντίληψή μας για τις αγορές που δραστηριοποιούνται, την ολοκληρωμένη εμπειρία μας στη μέθοδο και τέλος τη βαθιά γνώση της βέλτιστης τεχνολογίας για την αποτελεσματικότερη εισαγωγή και την πραγματική υιοθέτηση της μεθόδου στρατηγικού σχεδιασμού στον Οργανισμό.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μώρος είναι μάνατζερ και ο κ. Γιώργος Μητρόπουλος director στην ICAP Group - Management Consultants
Πηγή:kerdos
Balanced Scorecard: Η εναλλακτική μέθοδος για την υλοποίηση της εταιρικής στρατηγικής 
Επιλέγοντας ένα δείγμα 20 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων (βάσει πωλήσεων διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων 2011) του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας ειδών διατροφής αλλά και του εμπορίου ενδυμάτων-υποδημάτων & δερμάτινων ειδών παρατηρούμε υψηλή διακύμανση των εταιρικών επιδόσεων εντός κάθε κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, για τις εταιρείες του 1ου κλάδου αναφορικά με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE), το εύρος είναι μεταξύ 51% και -30% με περιθώριο λειτουργικού κέρδους (operating profit margin) που κυμαίνεται μεταξύ 6,3% και -7%, ενώ για τις εταιρείες του 2ου κλάδου το εύρος του συγκεκριμένου δείκτη απόδοσης είναι μεταξύ 65% και -106% και ο αντίστοιχος δείκτης περιθωρίου κέρδους κυμαίνεται μεταξύ 8,3% και -16,5%. 
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 15:02
 
Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 14:47

 

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατέθεσαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του κόμματος. Η πρόταση νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής που διέκοψε χθες έως τις 20 Αυγούστου. Η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες είναι το κεντρικό σημείο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων προβλέπει ακόμα:
• Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματος πολιτών ή νοικοκυριών και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή αυτού σε ετήσια βάση.
• Την αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων δανειακών υποχρεώσεων.
• Την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, των χρονίως πασχόντων, αναπήρων, αστέγων, υπερηλίκων, χρονίως ανέργων.
• Τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του μνημονίου.
• Την απαγόρευση στον πιστωτικό οργανισμό ή την εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους.
Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες. Επίσης απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. Για τυχόν παράβαση των παρουσών διατάξεων επιβάλλεται στην τράπεζα ή στο ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, μιλώντας σε ανοιχτή διαβούλευση τόνισε: «Η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού έως του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης. Προνοεί επίσης για την ολική διαγραφή των χρεών ευπαθών ομάδων».
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση νόμου θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που θα συμπληρωθούν μετά τη διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, «ώστε να αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο για μία νέα σεισάχθεια που ανακουφίζει την κοινωνία, αυξάνει την ικανότητα της καταναλωτικής δαπάνης, αιμοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες».
Πηγή:express.gr
Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά              
ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατέθεσαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του κόμματος. Η πρόταση νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής που διέκοψε χθες έως τις 20 Αυγούστου. Η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες είναι το κεντρικό σημείο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων προβλέπει ακόμα:
 
Τα πλεονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 14:46

 

Τα πλεονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας
Τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα σύστασης της «Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας» (ΙΚΕ) περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ.
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία αποτελεί τη μετεξέλιξη των ΕΠΕ, ώστε να δίδει κίνητρα, προστατεύοντας εκ της συστάσεώς της τους εταίρους της, ενώ θα συνδράμει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Ν. 4072/12 η ΙΚΕ διαθέτει νομική υπόσταση και είναι εμπορική, ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός. Η νέα εταιρεία που είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή από τη μία μεριά διαθέτει κεφάλαιο και από την άλλη περιορισμένη ευθύνη των εταίρων της για τα χρέη της εταιρείας, προέκυψε ως εξελικτικός τύπος εταιρείας στο πλαίσιο αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες καθώς και από την προσπάθεια της ΕΕ να εισαγάγει έναν νέο ευρωπαϊκό τύπο «ιδιωτικής» εταιρείας που θα προορίζεται για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Εως τώρα ο πλησιέστερος στην ΙΚΕ εταιρικός τύπος στη χώρα μας είναι αυτός της ΕΠΕ και η σχετική του νομοθεσία (Ν. 3190/55) εξακολουθεί να ισχύει σχεδόν χωρίς επικαιροποίηση και προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς. Ως εκ τούτου, όπου στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται γενικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και στην ΙΚΕ, ενώ όπου ορίζεται ότι η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από ΕΠΕ, εφεξής θα μπορεί να ασκείται και από ΙΚΕ.
Οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις ΕΠΕ εφαρμόζονται και στις ΙΚΕ. Η ΙΚΕ συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 5Α του Ν. 3853/10 που προστέθηκε με το άρθρο 117 παρ. 3 του Ν. 4072/12) και η υποβολή αιτημάτων σε αυτή για σύσταση εταιρείας έχει ήδη αρχίσει από 12/06/12.
ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
Επί του πρακτέου, οι ΙΚΕ συστήνονται, παρακάμπτοντας συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης, με μοναδικό υποβαλλόμενο δικαιολογητικό μία υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων. Η αίτηση αφορά στη σύσταση και την καταχώριση στο ΓΕΜΗ, συνοδευόμενη με έγγραφη εντολή, όπου δεν περιλαμβάνεται αίτηση για χορήγηση αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα, αντί της αίτησης για εγγραφή των εταίρων στα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνεται αίτηση για αποστολή ανακοίνωσης προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς οργανισμούς της σύστασης της ΙΚΕ και αποστολή των στοιχείων των εταίρων και του/των διαχειριστή/ων στα κατά περίπτωση αρμόδια Ταμεία. Εν συνεχεία η Υπηρεσία Μίας Στάσης οφείλει να αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και των διαχειριστών αυτής στον ΟΑΕΕ.
Οι οροι και οι προϋποθέσεις
- Με ιδιωτικό έγγραφο, που εμπεριέχεται στην πράξη σύστασης, καταρτίζεται το καταστατικό της εταιρείας (άρθρο 49 Ν. 4072/12) και προσομοιάζει σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον το επιβάλλει ειδική διάταξη νόμου ή εισφέρονται στην εταιρεία περιουσιακά στοιχεία για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται ο εν λόγω τύπος.
- Το καταστατικό και οι τροποποιήσεις του, οι αποφάσεις των εταίρων και τα πρακτικά μπορούν να συντάσσονται εκτός από τα ελληνικά και σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
- Η εταιρεία μπορεί να είναι μονοπρόσωπη. Το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα μέσω του ΓΕΜΗ.
- Η εταιρεία έχει κεφάλαιο τουλάχιστον 1 ευρώ. Οι εταίροι συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές.
- Στην επωνυμία της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις: «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή η συντομογραφία «ΙΚΕ». Εάν πρόκειται για μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή «Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».
- Η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου. Αν δεν ορίζεται ακριβής χρόνος στο καταστατικό, η εταιρεία διαρκεί 12 έτη από τη σύστασή της. Παράταση είναι δυνατή με απόφαση των εταίρων της.
- Οργανα της εταιρείας είναι η συνέλευση των εταίρων και ο/οι διαχειριστής/ες, κατ' αντιστοιχία με την ΕΠΕ.
- Διαχειριστής μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο (εάν ο εταίρος είναι νομικό πρόσωπο, οφείλει να ορίσει φυσικό πρόσωπο που θα είναι Διαχειριστής).
- Η ΙΚΕ λύεται οποτεδήποτε με απόφαση των εταίρων, όταν παρέλθει ο ορισμένος χρόνος διάρκειας και αν κηρυχθεί πτώχευση και τότε ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης.
- Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ βάσει του Ν. 4072/12 υπάγονται οι διαχειριστές ΙΚΕ και ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, ενώ στον ΟΑΕΕ προαιρετικά μπορούν να υπαχθούν οι λοιποί εταίροι.
Φώφη Κορίδη
Πηγή:kerdos.gr
Τα πλεονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας
Τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα σύστασης της «Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας» (ΙΚΕ) περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ.
 
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία αποτελεί τη μετεξέλιξη των ΕΠΕ, ώστε να δίδει κίνητρα, προστατεύοντας εκ της συστάσεώς της τους εταίρους της, ενώ θα συνδράμει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Ν. 4072/12 η ΙΚΕ διαθέτει νομική υπόσταση και είναι εμπορική, ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός. Η νέα εταιρεία που είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή από τη μία μεριά διαθέτει κεφάλαιο και από την άλλη περιορισμένη ευθύνη των εταίρων της για τα χρέη της εταιρείας, προέκυψε ως εξελικτικός τύπος εταιρείας στο πλαίσιο αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες καθώς και από την προσπάθεια της ΕΕ να εισαγάγει έναν νέο ευρωπαϊκό τύπο «ιδιωτικής» εταιρείας που θα προορίζεται για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Εως τώρα ο πλησιέστερος στην ΙΚΕ εταιρικός τύπος στη χώρα μας είναι αυτός της ΕΠΕ και η σχετική του νομοθεσία (Ν. 3190/55) εξακολουθεί να ισχύει σχεδόν χωρίς επικαιροποίηση και προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς. Ως εκ τούτου, όπου στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται γενικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και στην ΙΚΕ, ενώ όπου ορίζεται ότι η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από ΕΠΕ, εφεξής θα μπορεί να ασκείται και από ΙΚΕ.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Bundesbank και το Πέπλο της Σιωπής
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Παρασκευή, 03 Αύγουστος 2012 05:57

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Bundesbank και το Πέπλο της Σιωπής

 

Όταν πριν δυο εβδομάδες έγραφα για το «Πέπλο της Σιωπής», κάποιοι μου απάντησαν ότι τα παραλέω. Ότι τίποτα το μεμπτό δεν έκανε ο κ. Σάλλας δανειζόμενος από την Marfin του κ. Βγενόπουλου μέσω offshore της οικογένειάς του για να αγοράσει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας υπό την προεδρία του.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 14:46
 
Σελίδα 707 από 946