Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρέη, δάνεια και πιστωτικές

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρέη, δάνεια και πιστωτικές

Με τις δικαστικές αποφάσεις, που προστατεύουν κυρίως συνταξιούχους, γίνεται δεκτό ότι μπορεί να απαγορευθεί η εκποίηση όχι μόνο της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη

 «Πράσινο φως» ανάβουν δικαστικές αποφάσεις για να επιτευχθεί ευνοϊκός για τους οφειλέτες - δανειολήπτες δικαστικός διακανονισμός των χρεών τους προς τις τράπεζες, καθώς δέχονται ότι ο διακανονισμός δεν μπορεί να εμποδιστεί με το τραπεζικό επιχείρημα ότι οι δανειστές ευθύνονται για τον υπερδανεισμό τους (με πολλά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και την περιέλευσή τους σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής. Με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις που αφορούν περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διάφορα δικαστήρια της χώρας μεταφέρουν ουσιαστικά την ευθύνη του υπερδανεισμού και της προβληματικής κατάστασης στις τράπεζες, κρίνοντας ότι σε αυτές εναπόκειται η ευθύνη της χορήγησης ή μη δανείων αλλά και ελέγχου των δυνατοτήτων των καταναλωτών σε τέτοιες περιπτώσεις

Εκποίηση
Παράλληλα με τις δικαστικές αποφάσεις, που προστατεύουν κυρίως συνταξιούχους, γίνεται δεκτό ότι μπορεί να απαγορευθεί η εκποίηση όχι μόνο της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη (για την αποπληρωμή των χρεών) αλλά και άλλα περιουσιακά του στοιχεία που δεν έχουν σημαντική αξία (π.χ. μικρά αγροτεμάχια, παλιό αυτοκίνητο κ.λπ.) και δεν αποφέρουν κάποιοι αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων (αν ληφθούν υπόψη και οι σχετικές δαπάνες εκποίησης, όπως αμοιβή εκκαθαριστή, έξοδα δημοσιεύσεων κ.λπ.).

Με αλλεπάλληλες αποφάσεις τους, περιφερειακά ειρηνοδικεία απορρίπτουν τους τραπεζικούς ισχυρισμούς ότι δεν πρέπει να γίνει δικαστικός διακανονισμός του χρέους αλλά και το επιχείρημα ότι οι οφειλέτες ευθύνονται για τη σωρεία των καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών κ.λπ. που πήραν αφού θα τους οδηγούσαν μετά βεβαιότητας σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Αντίθετα, τα ειρηνοδικεία δέχονται ότι δεν αποδεικνύεται η υπαιτιότητα των οφειλετών, γιατί οι τράπεζες έχουν την ευθύνη αν θα χορηγήσουν ή όχι το δάνειο, καθώς μπορούν να ερευνήσουν την οικονομική δυνατότητα των δανειοληπτών, μέσω της βεβαίωσης των αποδοχών τους (π.χ. μισθών, συντάξεων κ.λπ.). Παράλληλα, τα πιστωτικά ιδρύματα (όπως δέχονται ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Κρωπίας κ.λπ.) μπορούν να απευθύνονται σε άλλες τράπεζες ή να ερευνούν την οικονομική συμπεριφορά των δανειοληπτών (π.χ. έκδοση ακάλυπτων επιταγών) μέσω του συστήματος «Τειρεσίας», ώστε να κρίνουν με δική τους ευθύνη αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα χορήγησης και νέου δανείου, νέας πιστωτικής κάρτας κ.λπ.

Περίοδος χάριτος
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 68χρονης συνταξιούχου που βρέθηκε να χρωστά μαζί με τόκους περίπου 95.000 ευρώ από πέντε καταναλωτικά δάνεια και ισάριθμες πιστωτικές κάρτες που είχε πάρει από διάφορες τράπεζες, χωρίς καμία να της φέρει αντίρρηση. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο όχι μόνο λόγω των αυξήσεων του χρέους με επιτόκια υπερημερίας, αλλά και με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στη σύνταξή της.

Το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να κρατά η ίδια 870 ευρώ για να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες της μηνιαίως και τα υπόλοιπα 800 ευρώ θα δίνει στις τράπεζες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σε 48 δόσεις) για να καλύψει μέρος των οφειλών της (38.400 ευρώ). Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και τη μη προοπτική βελτίωσής της το δικαστήριο δίνοντας σχετική περίοδο χάριτος δέχθηκε ότι μετά τη συμπλήρωση τετραετίας από την αίτηση διακανονισμού το 2016 πρέπει να αρχίσει να καταβάλει έντοκα (χωρίς, όμως, ανατοκισμό) με το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ορίζει τότε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισά από τα υπόλοιπα χρέη της σταδιακά σε βάθος δεκαετίες (120 δόσεις).

Το δικαστήριο «μπλόκαρε» το ενδεχόμενο αποποίησης της πρώτης παλιάς κατοικίας που διαμένει (αντικειμενικής αξίας 35.000 ευρώ) και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως μικρών αγροτεμαχίων (με ποσοστά συνιδιοκτησίας), Ι.Χ. αυτοκινήτου 15 ετών χαμηλού κυβισμού, κρίνοντας ότι δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε θα αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα.

Πηγή:imerisia.gr