Νέα εγκύκλιος ήρθε να ρυθμίσει θέματα του Οικονομικού Επιμελητήριου και του επαγγέλματος.

Νέα εγκύκλιος  ήρθε να ρυθμίσει θέματα του Οικονομικού Επιμελητήριου και του επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα με την απόφαση της 13/06/2012 του Υπουργού Ανάπτυξης γίνετε ''αποσαφήνιση'' της  εφαρμογής των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3919/2001.

Τι αναφέρει η απόφαση αυτή για την οποία γίνετε προσπάθεια να παρουσιαστεί  ως  νίκη του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος ;

Με την ψήφιση του Ν.3919/2011 επιβλήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στο ΟΕΕ και της αδείας του Λογιστή Φοροτέχνη. Με την απόφαση από της 13/06/2012 επιβεβαιώνεται  ότι δύναται να ασκεί το επάγγελμα ο οποιοσδήποτε που δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΟΕΕ, με την προϋπόθεση να έχει προμηθευτεί ταυτότητα άσκησης του. Έχουμε δηλαδή την απελευθέρωση, αλλά διατηρείτε η ταυτότητα αντί της αδείας που είχε καταργηθεί με τον Ν. 3919/20011.

Παράλληλα για τις εταιρείες (ΑΕ) τίθεται θέμα όχι για το ποιος έχει τις μετοχές αλλά ποιός διοικεί τις επιχειρήσεις  .

Στις ΕΠΕ δεν ενδιαφέρει ποιός έχει τα εταιρικά μερίδια, αλλά ποιός έχει τη διαχείριση της ΕΠΕ.

Στις Ομόρρυθμες Εταιρείες  προσδιορίζετε η ευθύνη στο  διαχειριστή όσο και τα ομόρρυθμα μέλη, αλλά και τα πρόσωπα ,υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις.

Στις Ετερόρρυθμες Εταιρείες  προσδιορίζετε η ευθύνημόνο στο διαχειριστή και τα ομόρρυθμα μέλη της εταιρείας, αλλά επιπρόσθετα και τα πρόσωπα υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν .

Με την ρύθμιση αυτή διασφαλίζονται τα έσοδα τουΟικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος αφού όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να αποκτήσουν  ταυτότητα άσκησης επαγγέλματος .

Με αυτήν  την ρύθμιση τι  άλλο  ''επιτυγχάνετε'' ;

 

ü  Στις προσωπικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν ταυτότητα άσκησης επαγγέλματος από το  ΟΕΕ όλοι όσοι ασκούν το επάγγελμα.

ü  Για τις επιχειρήσεις με νομική μορφή Α.Ε. τα μέλη του ΔΣ.

ü  Στις ΕΠΕ  οι έχοντες τη διαχείριση , οφείλουν να έχουν ταυτότητα άσκησης επαγγέλματος.

Ποιοι επωφελούνται  ;

 

Με τη  ρύθμιση αυτή επιτυγχάνετε να μην ελέγχει  πλέον ουδείς τις ΑΕ και ΕΠΕ   για το ποιός έχει το κεφάλαιο, αλλά ποιός έχει τη διοίκηση.

Όμως ποιοί καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία των μετόχων και των εταιρικών μεριδίων;

Οι μέτοχοι των εταιρειών που ασκούν παράνομα  σήμερα το επάγγελμα και σε βάρος των συναδέλφων μας. Οι τράπεζες και οι ελεγκτικές εταιρείες.

Με τη ρύθμιση αυτή οι μέχρι σήμερα παρανομούντες θα συνεχίσουν να δρουν χωρίς πρόβλημα αφού ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρετε πλέον ποιος είναι ο μέτοχος και εξαντλείτε στον έλεγχο των ατόμων της διοίκησης όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι υπάλληλοι των εταιρειών.

Τι ακόμα επιτυγχάνετε ;

Να συνεχίσουν οι τράπεζες και οι ελεγκτικές εταιρείες να μπαίνουν στο επάγγελμα. Τώρα που εδόθησαν τα φορολογικά πιστοποιητικά στις ελεγκτικές εταιρείες και που υπάρχει κίνδυνος προσφυγής σε όργανα εντός της χώρας και στην ΕΕ περί αθέμιτου ανταγωνισμού, επιτυγχάνετε η ρύθμιση αυτή για τις εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν και τον έλεγχο να κάνουν  χωρίς να κινδυνεύουν από κανένα.

Ποιος έφτιαξε την ρύθμιση αυτή ;

 

Το Προεδρείο της ΚΔ του ΟΕΕ. Δηλαδή το προεδρείο πρότεινε σε βάρος της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας  αν και ορκίζονται όλοι του προεδρείου του ΟΕΕ ότι εργάζονται για το καλό όλων των συναδέλφων. .

 

Λυπούμαστε πραγματικά για την στάση των συναδέλφων του προεδρείου του ΟΕΕ που εργάστηκαν για  την κάλυψη των ελεγκτικών εταιρειών και των τραπεζών. Τους θυμίζουμε ότι έχουν εκλεγεί με δέσμευση να στηρίζουν τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων εταιρειών που δρουν σε βάρος της κοινωνίας και των συναδέλφων μας. Τέτοιας ποιότητας ρυθμίσεις και πράξεις οδήγησαν την κοινωνία στην κατάσταση που βρίσκετε σήμερα. Δεν διδάχτηκαν τίποτα ;

Με Εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Οικονομολόγος

Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας