TAX LIVE 26ης Ιουλίου 2012

TAX LIVE 26ης Ιουλίου 2012

 Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι:

 A. Κατά το 1ο ημερολογιακό έτος πρόσληψης οι εργοδότες έχουν υποχρέωση ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρόσληψης να χορηγούν την άδεια, η οποία αναλογεί στους μήνες εργασίας του μισθωτού από την πρόσληψη του έως 31/12.

 Κατά το 2ο ημερολογιακό έτος, έχουν υποχρέωση έως 31/12 να χορηγούν (μέχρι και 21 μέρες) την άδεια , η οποία αναλογεί στους μήνες εργασίας του μισθωτού.

 Κατά το 3ο ημερολογιακό έτος και μετά ο μισθωτός δικαιούται άδεια από την 1η ημέρα του έτους και μέχρι 22 ημέρες το έτος. 

   Β. Οι μισθωτοί μαζί με την άδεια τους σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4504/66 δικαιούνται και τις αποδοχές του επιδόματος αδείας.

 Γ.Απαγορεύεται συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου για μεταφορά της άδειας στο επόμενο ημερολογιακό έτος. Αν η άδεια δεν χορηγηθεί στον εργαζόμενο με υπαιτιότητα του εργοδότη τότε οφείλονται αποδοχές άδειας αυξημένες κατά 100% συν το επίδομα αδείας.

   Δ.Υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί τις άδειες στο βιβλίο αδειών όπως επίσης και το επίδομα αδείας (τα στοιχεία πρέπει να παραμένουν στο αρχείο του εργοδότη για 5 έτη). Δεν επιτρέπεται να δίνεται και να καταχωρείται στο βιβλίο αδειών άδεια σε χρόνο προγενέστερο από την καταβολή του επιδόματος αδείας.

   Ε.Υποχρέωση πριν την έναρξη της αδείας, να κατατίθεται αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη (άρθρο 6 Ν. 3846/10). Οι αιτήσεις διατηρούνται στην επιχείρηση για 5 έτη.

πηγή:forodiktis.gr