Έρχεται ξανά η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια

Έρχεται ξανά η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια

Ποια μέτρα ζητά η τρόικα να περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3 για τη μείωση του χρόνου και του κόστους έναρξης των επιχειρήσεων

Μια σειρά από μέτρα για τη μείωση των διαδικαστικών και άλλων διοικητικών βαρών με στόχο να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος έναρξης των επιχειρήσεων προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου 3.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «The Press Project» η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να ορίσει τον Δεκέμβριο ως μη υποχρεωτική την εγγραφή των εταιρειών στα εμπορικά επιμελητήρια. Σημειώνεται ότι το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής είχε τεθεί από την τρόικα και στις αρχές του 2012, ωστόσο, το ζήτημα δεν προχώρησε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πλευρά των επιμελητηρίων.

Παράλληλα, βάσει του προσχεδίου για να απλοποιηθεί περαιτέρω ο χρόνος και το κόστος για την έναρξη των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξάλειψη του ελέγχου που διενεργείται από το One Stop Shop (OSS) για εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία για τους ιδρυτές, τα μέλη και τους διευθυντές της νέας εταιρείας, προκειμένου να μην εμποδίζεται ο σχηματισμός της εταιρείας.

Αντ΄ αυτού και μετά τον σχηματισμό της εταιρείας το OSS θα κοινοποιεί σε ΙΚΑ ή και ΟΑΕΕ τα στοιχεία των ιδρυτών της εταιρείας, ώστε το ΙΚΑ ή και ΟΑΕΕ να μπορεί να λάβει όσα μέτρα μέτρα κριθούν αναγκαία.

Επίσης, με σχετική νομοθεσία που αναμένεται να έρθει τον Δεκέμβριο, εξαλείφεται η εκ των προτέρων θεώρηση των εγγράφων (βιβλία), σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ επιτρέπει στο υπουργείο Ανάπτυξης την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την έγκριση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη έγκριση των επιμελητηρίων, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων και προχωρά στην δημοσίευση του καταστατικού της εταιρείας.

Όπως αναγράφεται στο Μνημόνιο 3, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις των νέων εταιρειών, όπως γίνεται και στα κράτη – μέλη της ΕΕ και εντός των ορίων της κοινοτικής οδηγίας περί εταιρικού δικαίου.

Εξάλλου, πριν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ, πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για την σύνταξη εταιρικού καταστατικού εταιρειών με κεφάλαιο άνω των 100.000 ευρώ.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, προκειμένου να πετύχει μείωση κατά 50% στο κόστος έναρξης της επιχείρησης, όπως μετράται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή:voria.gr