ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

 

ΘΕΜΑ: Παραμονή της 26ης ημέρας ως ημερομηνία υποβολής των περιοδικών Δηλώσεων Φ.Π.Α.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

  H συντόμευση του χρόνου υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε συνδυασμό με την καταβολή των 10 ευρώ (ελάχιστο ποσό) ανά περιοδική δήλωση δεν λύνει τη ρευστότητα του κράτους, αντίθετα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς για την έγκαιρη συμπλήρωση και υποβολή τους. Το πρόβλημα εντείνεται ανά τρίμηνο που συμπίπτουν οι προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. όλων των επαγγελματιών (απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία). Με επιστολή μας στις 11-7-2013 σας είχαμε τονίσει την ανακολουθία που υπήρξε στην ημερομηνία της ΠΟΛ 1170/8-7-2013 σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. της 30-6-2013, η οποία οδήγησε πολλούς επαγγελματίες στο να επιβαρυνθούν με την προσαύξηση 2% της δεύτερης δόσης ενώ όλο το ποσό καταβλήθηκε μέχρι τις 31-7-2013.

 

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζονται διαρκώς ασφυκτικές ημερομηνίες υποβολής υποχρεώσεων οι οποίες επιβαρύνουν τους Συναδέλφους. Σας θυμίζουμε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις πιεστικές προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος το καλοκαίρι οδήγησε στην εξάντληση των συναδέλφων. Όλοι οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί θέλουμε να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα στις υποχρεώσεις μας αλλά πρέπει να υπάρχουν και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

          Πιστεύουμε ότι ο χρόνος υποβολής των εν λόγω δηλώσεων θα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο στην 26η ημέρα. Επιπλέον θεωρούμε αναγκαίο να λυθεί το ως άνω θέμα με τις προσαυξήσεις με τις οποίες αδίκως επιβαρύνθηκαν οι επαγγελματίες.

 

                   

     Με εκτίμηση,           

 

           Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                     Ο Γενικός Γραμματέας                                 

          Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                             Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ