Ρήξη και εμπλοκή στο Eurogroup

Σκληρή εμπλοκή και ρήξη με άδηλη έκβαση, είχαμε  στη συνεδρίαση του Eurοgroup για την Ελλάδα. Η συνεδρίαση διακόπηκε πριν από λίγο μετά τη διαροή εγγράφου που κλήθηκε να υπογράψει η ελληνική πλευρά και απέρριψε.

 

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να υπογράψει, με συνοπτικές διαδικασίες, κείμενο το οποίο δέσμευε την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου. Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε το κείμενο, το οποίο είχε θέσει στο τραπέζι ο επιεκφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα που διαμήνυσαν ότι, υπό αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία απόψε.
 
Οπως μετέδωσε το Reuters, το κείμενο που κλήθηκε να υπογράψει η ελληνική πλευρά προέβλεπε την υποβολή αιτήματος παράτασης έξι μηνών και τη δέσμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
 
Όπως σημειώνει το Reuters, το συγκεκριμένο κείμενο ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος» και να «απέχει από μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα σημείωνε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τεχνική παράταση έξι μηνών για το τρέχον πρόγραμμα.
 
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για «κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα» και όποια νέα μέτρα «πρέπει να χρηματοδοτούνται» και πρόσθετε ότι οι Ελληνες «σημείωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα», λαμβάνοντας, πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια υπόψιν.
 
Αντιδρώντας έντονα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στην Αθήνα διαμήνυσαν ότι «στο Εurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη».
 
Κατά τις ίδιες πηγές, «η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Tvxs.gr