Τομά Πικετί: H λιτότητα υπήρξε καταστροφική για την Ευρώπη

«Οι Έλληνες να επιβάλουν moratorium στο χρέος, όπως είχε κάνει η Γερμανία μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

H λιτότητα υπήρξε καταστροφική για την Ευρώπη, δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα «Le Un» ο παγκοσμίου φήμης, Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, που υποστηρίζει πως ένα «moratorium», μία προσωρινή γενική ή μερική αναστολή στην αποπληρωμή του χρέους είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του διεθνούς μπεστ σέλερ, «το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες για πολύ γρήγορη μείωση των ελλειμμάτων οδήγησαν σε ύφεση και αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος. Όπως δήλωσε η προτεραιότητα τώρα, πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, για την χώρα μας τονίζει πως, «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στην ελληνική κρίση χωρίς μια ριζική επανεξέταση ,του πως είναι οργανωμένη η ευρωζώνη». Στην συνέχεια, προτείνει να αντικατασταθεί η μείωση του ελλείμματος, «με μια πολιτική και δημοκρατική απόφαση» για τα επίπεδα του ελλείμματος, και έναν ενιαίο φόρο στις επιχειρήσεις». Για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι «Κοινοβούλιο της ευρωζώνης». Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχει έλλειμμα μόνο γιατί πρέπει να πληρώνει τους τόκους για τα χρέη. «Οι Έλληνες θα μπορούσαν λοιπόν να επιβάλλουν ένα γενικό «moratorium» και να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τις δαπάνες», το ίδιο έκανε και η Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τομά Πικετί προτείνει επίσης, «την αμοιβαιοποίηση των δημόσιων χρεών της ευρωζώνης που είναι πάνω από 60%, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να επωφεληθούν όλες οι χώρες από τα χαμηλά επιτόκια».

Kontranews.gr