Μικρομεσαίοι: Στα λόγια παραμένει ο ακατάσχετος

Συνάντηση Δραγασάκη με το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν την καθιέρωση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα το εξετάσει. Υποσχέσεις που επαναλήφθηκαν και χθες από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τη στιγμή όμως που οι υποχρεώσεις πνίγουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας. 

 

Δίνοντας το «παρών» στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού. Με το σύστημα αυτό οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανέδειξε εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας. 

Πέρα από αυτό, ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συγκροτείται Δίκτυο Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων με στόχο την εξειδικευμένη υποστήριξη των μικρομεσαίων. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους, η δομή αυτή θα απευθύνεται σε ΜμΕ που επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους ή και τον μετασχηματισμό τους. 

Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι της ΕΣΕΕ επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξής τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαίες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Dimokratiamews.gr