Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Θεσσαλονίκη, 02-04-2020

Προς:

- Υπουργό Οικονομικών κ. Xρήστο Σταικούρα

- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση

ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Κύριοι Υπουργοί,

Στα πλαίσια λήψεως μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοιού covid-19 προσδιορίσθηκαν, βάσει ΚΑΔ, οι πληττόμενες σημαντικά οικονομικές δραστηριότητες και παράλληλα λήφθηκαν μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται και απασχολούνται αντίστοιχα στα επαγγέλματα αυτά.

Σε εφαρμογή των αποφάσεων αυτών οι σημαντικά πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, ενώ οι εργαζόμενοι των οποίων αναστέλλεται η σύμβαση είναι δικαιούχοι αποζημιώσεως ειδικού σκοπού.

Οι ως άνω επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης αυτής υποβάλλουν από 24-3-2020 έως και 20-04-2020 σχετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προσδιορίζοντας κάθε φορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή. Η επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο αυτό από την 21-03-2020.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δόθηκε σε παραγωγική λειτουργία το βράδυ της 24-03-2020. Το γεγονός αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν υπήρχε η δυνατότητα να καταχωρεί η επιχείρηση την ημερομηνία που θέτει σε αναστολή την σύμβαση εργασίας σε όποιον εργαζόμενο επιλέγει. Να σημειωθεί εδώ πως η επιχείρηση μπορεί να κάνει τμηματική χρήση αυτού του μέτρου.

Ωστόσο τέτοια ευχέρεια δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να καταχωρεί ως χρόνο έναρξης της αναστολής την ημερομηνία υποβολής της δηλώσεως.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σημαντικά και προφανή:

Θα υπάρξουν θέματα ταυτοποίησης μεταξύ των δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις γιατί ανέμεναν την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Δημιουργούνται μεγάλα ζητήματα στην μισθοδοσία των επιχειρήσεων σχετικά με την απεικόνιση και τον χειρισμό των ημερών από την 21-03-2020 έως και την ημέρα υποβολής από τον εργοδότη της δηλώσεως αναστολής, όταν αυτός επιθυμεί αναστολή σε προγενέστερο της υποβολής χρόνο, όπως έχει την δυνατότητα από τον νόμο.

Προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά προτείνουμε να διορθωθεί η τεχνική αυτή αβλεψία και να δοθεί και δυνατότητα και χρόνος ώστε όσες επιχειρήσεις υπέβαλλαν δήλωση να την διορθώσουν .

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                                               Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                                                          ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ