Επικαιρότητα
Παίζουν καθυστέρηση στο θέμα του χρέους – Έντονο παρασκήνιο ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ

Ούτε χθες τελικά υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε κανένα από τα θέματα που καίνε την Ελλάδα. Πίσω βέβαια από τις κλειστές πόρτες το παρασκήνιο ήταν έντονο, αλλά όταν οι πόρτες άνοιγαν, τότε οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί και αρκούνταν σε εκτιμήσεις και ευχές.

Η Ελλάδα περίμενες χθες να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό βήμα, ή τουλάχιστον ο οδικός χάρτης για το θέμα του χρέους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επίσης καμία ουσιαστική πρόοδος δεν υπήρξε στο θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όλα πλέον μεταφέρονται στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για μία λύση πακέτο.

Κανένας βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να υπάρξει και νέα παράταση και οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν ακόμη και τον Ιούλιο.

 

 
Υπό τον έλεγχο των δανειστών η Ελλάδα και κατοχή μέχρι και το 2050 τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι Γερμανοί

Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «καθαρή έξοδο». Στις 20 Αυγούστου ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, γράφει η εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες». H οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πια σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του ‘Συμπληρωματικού Μνημονίου‘ της Κομισιόν.

 

 
Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική κρίση είναι ένα τίποτα

 Επειδή Λέγκα και Πέντε Αστέρια δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες περικοπές για να αποπληρώσουν το ιταλικό χρέος που ανέρχεται στα 250 δις ευρώ, ζητούν την διαγραφή του, παρατηρεί το Der Spiegel Onlineκαι προσθέτει: «Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική κρίση ήταν ένα τίποτα. 


Η Ιταλία είναι η τρίτη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης, στην οποία αντιστοιχεί το 25% του συνολικού χρέους της ζώνης του ευρώ. Σε περίπτωση που οι Ιταλοί σταματήσουν να εξυπηρετούν το χρέος της χώρας τότε αυτό θα σημάνει το τέλος του ευρώ και η Γερμανία θα χάσει ότι έδωσε μέχρι σήμερα για τη σωτηρία του.

 
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στο περιθώριο διάσκεψης των G7 στον Καναδά και βλέπουμε.

Στον Καναδά και την υπουργική διάσκεψη των G7 θα δοθεί η συνέχεια στις τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος του ΔΝΤ.

Εκεί αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η ομάδα των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM και στελέχη του ΔΝΤ για να συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις. Η σημερινή συνεδρίαση του ίδιου σχηματισμού νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, απέτυχε να συμφωνήσει ολοκληρωτικά σε ένα πλαίσιο μέτρων, με το ΔΝΤ να αντιδρά κυρίως στο εύρος της επιμήκυνσης της ωρίμανσης ελληνικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου στο σημερινό eurogroup δεν θα παρουσιαστούν οι τελικές αποφάσεις.

 
Από το ΕΛΛΑΔΑ: MIA ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 2018

1.3 Φορολογική πολιτική

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη, η φορολογική πολιτική θα συμβάλει στην προσέλκυση

παραγωγικών επενδύσεων και στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της σταδιακής μείωσης της

φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εργασία, καθώς και μέσω της

καθιέρωσης σταθερού φορολογικού καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων

επενδύσεων.

Η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε εξαγωγικούς τομείς

της οικονομίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με πολλά μακροοικονομικά και

φορολογικά οφέλη. Η μείωση της φορολογίας εταιρειών θα έχει άμεση επίδραση στην κερδοφορία των

επιχειρήσεων και θα στοχεύει στην παροχή βοήθειας στις εγχώριες επιχειρήσεις και στην προσέλκυση

άμεσων ξένων επενδύσεων. Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, η οποία συμπληρώνεται από την

παραγωγικότητα και τα επενδυτικά κίνητρα για την εργασία και τις επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα

συνεισφέρει ανάλογα στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

 

 
Σελίδα 7 από 952