Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Οταν η Γερμανία παραβίαζε τα πάντα
Οταν η Γερμανία παραβίαζε τα πάντα
Η Ελλάδα ως και πριν από λίγες ημέρες ήταν ο μόνος στόχος στην ευρωζώνη με συνεχή επικριτικά σχόλια από πολιτικούς και, συχνά, χυδαία σχόλια από ΜΜΕ. Πρωταγωνιστές οι γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά ΜΜΕ. Δεν ήσαν λίγοι που υποστήριξαν ότι η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη…
Προφανώς οι Γερμανοί αγνοούν την ιστορία τους ή την αποκρύπτουν. Ας τους τη θυμίσουμε...
Το 1996 η Γερμανία επέβαλε το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Συνθήκη του Μάαστριχτ). Το 1998 - αποκάλυψε πρόσφατα το «Spiegel» - σε υπόμνημα της Καγκελαρίας προς τον Κολ τονιζόταν ότι η συνεχής αύξηση του γερμανικού χρέους δημιουργεί «νομικό ζήτημα» διότι «η Συνθήκη του Μάαστριχτ παρέχει τη δυνατότητα κάποιας εξαίρεσης μόνο αν το επίπεδο του χρέους μειώνεται».
Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο υπουργός Οικονομικών - εμφανιζόμενος ως «πατέρας» του ευρώ και όψιμος υποστηρικτής της άποψης ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είναι στην ευρωζώνη - επικαλέστηκαν «ελαφρυντικές περιστάσεις», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του χρέους οφείλεται στην επανένωση της Γερμανίας! Κατά το «Spiegel» η γερμανική εξήγηση έγινε δεκτή με κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαίους εταίρους.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών-μελών δεν έληξαν με τη σταδιακή είσοδο στην ευρωζώνη, το 1999 και το 2000. Μετά το 2000 πολλές χώρες άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν ανέφικτος στόχος ακόμη και για τις ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Γερμανία.
Η Γερμανία αντιμετώπιζε αυξανόμενο πρόβλημα ανεργίας, μηδενικής ανάπτυξης και ανοδικής πορείας του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ξεκινήσει το δεύτερο μισό του 2003 προσπάθειες να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έπρεπε να χαλαρώσουν τις αυστηρές προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας!
Οι προσπάθειες του Σρέντερ απέδωσαν με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας. Το «Spiegel», που έχει μελετήσει την εσωτερική αλληλογραφία της περιόδου εκείνης, παρατηρεί: «Από τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική του Σρέντερ δεν μπορούσε να κοπεί στα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας, τότε το Σύμφωνο έπρεπε να κοπεί στα μέτρα των γερμανικών δημοσιονομικών».
Για μία ακόμη φορά η Γερμανία είχε καταφέρει να «προσαρμόσει» την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική στα δικά της συμφέροντα.
Ισως αυτή την «ιστορία» να θυμάται ο συμπαθής Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος συμπαρίσταται στη δύσκολη πορεία της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η κυρία Μέρκελ - και όχι μόνο - ακολουθεί το «δόγμα» ότι μόνο οι «Μεγάλοι» έχουν «δικαίωμα» να παραβιάζουν τις Συνθήκες ή να τις προσαρμόζουν στα δικά τους συμφέροντα.
Τι ζητεί σήμερα η Ελλάδα; Ο,τι πέτυχε η Γερμανία το 2005, τη «χαλάρωση των αυστηρών προϋποθέσεων του Συμφώνου Σταθερότητας» ή την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, προτού φθάσει στη δραματική εποχή της πείνας που έζησαν οι Ελληνες την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός υπέστη μεγάλες θυσίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 36,6 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2011 μειώθηκε στα 19,6 δισ. ευρώ. Βεβαίως πρέπει να μειωθεί και άλλο, αλλά όχι με την περαιτέρω μείωση των χαμηλών αμοιβών και συντάξεων. Ούτε με τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων που προτείνουν οι «λογιστές» της τρόικας.
Ηλθε η ώρα για πολιτική μάχη σε ανώτατο επίπεδο... στον δρόμο που χάραξαν ο Κολ και ο Σρέντερ.
TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ
Πηγή:tovima.gr
Οταν η Γερμανία παραβίαζε τα πάντα
Η Ελλάδα ως και πριν από λίγες ημέρες ήταν ο μόνος στόχος στην ευρωζώνη με συνεχή επικριτικά σχόλια από πολιτικούς και, συχνά, χυδαία σχόλια από ΜΜΕ. Πρωταγωνιστές οι γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά ΜΜΕ. Δεν ήσαν λίγοι που υποστήριξαν ότι η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη…
 
Προφανώς οι Γερμανοί αγνοούν την ιστορία τους ή την αποκρύπτουν. Ας τους τη θυμίσουμε...
 
Αυξάνεται η φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες,μειώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις
Αυξάνεται η φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες,μειώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις
«Κλείδωσε» στο 30% ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, στο ίδιο επίπεδο μειώνεται η συνολική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές από 15% έως 35%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ναυτεμπορικής αυτοί είναι οι βασικοί άξονες επί των οποίων καταρτίζεται το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, το οποίο αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου και ενώ θα έχει προηγηθεί αυτό που αφορά την κατάργηση του ΚΒΣ, τη θέσπιση νέου «ποινολογίου», την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κ.λπ., καθώς και αυτό με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.
Όσον αφορά ειδικότερα το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι η φιλοσοφία πλέον που υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι να υιοθετηθούν και στη χώρα μας σύγχρονα «μοντέλα» φορολόγησης, τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί σε προηγμένες οικονομίες και έχουν αποδώσει χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες ούτε για τους φορολογούμενους, ούτε φυσικά για το κράτος.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ουσιαστικά το καθεστώς θα είναι πιο ευνοϊκό.
«Δώσε μας το ένα τρίτο από αυτά που βγάζεις, ως φόρο, και το υπόλοιπο 70% μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις» είναι λοιπόν η πρόταση που κάνει το υπουργείο στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ανώτατος παράγων του οικονομικού επιτελείου.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 30%.
Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση προβλέπει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 30%.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρόταση θα δημιουργήσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 10% στις ατομικές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) καθώς σήμερα ο συντελεστής φορολόγησής τους είναι στο 20%.
Από την άλλη βέβαια πλευρά, στελέχη του υπουργείου σχολίαζαν ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ουσιαστικά το καθεστώς θα είναι πιο ευνοϊκό, καθώς μπορεί να χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ όμως θα έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα βιβλία τους δαπάνες, τις οποίες σε κάθε περίπτωση με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα τις έχαναν.
Μείωση στις μεγάλες επιχειρήσεις
Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε αλλαγές όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των μεγάλων επιχειρήσεων, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση ότι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ΑΕ, αφού τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσουν το προσεχές διάστημα μεταξύ των κατωτέρω δυο εναλλακτικών προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου:
* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων να μειωθεί στο 20% και αυτός των μερισμάτων να οριστεί στο 10%, ή
* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 15%, αλλά με συντελεστή 15% να φορολογούνται και τα μερίσματα.
Από τις συγκεκριμένες ανωτέρω προτάσεις γίνεται φανερό ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μορφής, η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι στο 30%, ποσοστό το οποίο φυσικά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις μεγάλες επιχειρήσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα η συνολική τους επιβάρυνση φθάνει και το 43%.
Από την άλλη πλευρά η εν λόγω σημαντική μείωση των συντελεστών φορολόγησης των Α.Ε., όποιο σχέδιο κι αν υιοθετηθεί τελικά, ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αφού πλέον η φορολογία θα έχει μειωθεί σε επίπεδα τέτοια που δεν θα «διώχνει» επενδυτές σε γειτονικές χώρες όπου ήδη ισχύουν χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης, αφού στο εξής δεν θα είναι ελκυστικότεροι.
Αύξηση αφορολογήτου για μισθωτούς-συνταξιούχους
Όσον αφορά τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αύξησή του κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να φθάσει στις 8.000 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει «κλείσει» εάν η αύξηση του αφορολογήτου θα γίνει από τα εισοδήματα του 2013 ή μετατίθεται για το 2014.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν από νέες επιβαρύνσεις από τη στιγμή που θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και υιοθετηθεί η νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές από 15% έως 35%. Και αυτό φυσικά διότι είτε το αφορολόγητο παραμείνει στις 5.000 ευρώ, είτε αυξηθεί κατά 1.000 ή 2.000 ευρώ, η φορολόγηση των εισοδημάτων θα γίνεται με το 15% και όχι με το 10% που ισχύει σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μισθωτός σήμερα με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, φόρο ύψους 700 ευρώ, ενώ εάν ο συντελεστής ανέλθει στο 15% τότε θα πληρώνει φόρο 1.050 ευρώ. Ακόμη και το αφορολόγητο να ανέβει στις 7.000 ευρώ τότε και πάλι θα πρέπει να πληρώσει φόρο για το υπόλοιπο ποσό 750 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τα φετινά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων έχει αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή, γεγονός που σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 5.000 ευρώ και διατηρούνται όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.ά.
Το αμερικανικό σύστημα φορολόγησης
Το σύστημα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα αλλάξει από το 2013, οπότε θα υιοθετηθεί το αμερικανικό σύστημα φορολόγησης που προβλέπει έκπτωση από το εισόδημα συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών με αποδείξεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό μοντέλο προσδιορισμού των εισοδημάτων προβλέπει την αφαίρεση όλων ανεξαιρέτως των δαπανών, ακόμη και αυτών που σήμερα αφορούν την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ, ύδρευσης κ.λπ., εκτός φυσικά από τις δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Τα οφέλη εξάλλου εφόσον υιοθετηθεί το νέο σύστημα, κατά τα στελέχη του υπουργείου, θα είναι τα εξής:
* ουσιαστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα απαιτεί για κάθε συναλλαγή του να λάβει το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο. Κατά συνέπεια θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ (όπου παρατηρείται ανησυχητική μείωση), και από τη φορολογία εισοδήματος των επιτηδευματιών.
* ουσιαστικός περιορισμός του παραεμπορίου. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα πραγματοποιεί τις αγορές του ή και θα λαμβάνει τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες από τους νόμιμους επαγγελματίες, συνεπώς η οποιαδήποτε συναλλαγή με το παραεμπόριο θα είναι ασύμφορη.
* ουσιαστική βοήθεια στη λειτουργία του «πόθεν έσχες».
Αυξάνεται η φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες,μειώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις 
«Κλείδωσε» στο 30% ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, στο ίδιο επίπεδο μειώνεται η συνολική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές από 15% έως 35%.
 
Ποινές χάδια για ένα σκάνδαλο

 

Ποινές χάδια για ένα σκάνδαλο
Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου, όπου επί σειρά ετών ο πυρήνας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος είχε υιοθετήσει πρακτικές χειραγώγησης του επιτοκίου αναφοράς Libor, δείχνει το απύθμενο θράσος μίας σχολής τεχνοκρατών η οποία δεν διστάζει σε τίποτα.
Η ηθική χαλάρωση, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η απουσία πλαισίου δραστηριοποίησης, όπως η απουσία σοβαρού προληπτικού πλαισίου ελέγχου, όπως η θεοποίηση των κερδών, όπως η αλαζονεία και η απουσία μέτρου της συγκεκριμένης σχολής, οδήγησε σε ένα ακόμη σκάνδαλο και μάλιστα σε σκάνδαλο την ώρα που η διεθνής κοινότητα πλήττονταν από τη χειρότερη μετά το 1930 χρηματοοικονομική κρίση.
Εδώ εντοπίζουμε το απύθμενο θράσος αυτών των ανθρώπων.
Την ώρα που τα αποτελέσματα των πρακτικών τους βύθιζαν την παγκόσμια οικονομία στο σκοτάδι της ανασφάλειας, την ώρα που εκλιπαρούσαν για βοήθεια από τα κρατικά ταμεία, την ώρα που οι θυσίες των απλών πολιτών κάλυπταν τις μαύρες τρύπες της απληστίας τους, αυτοί συνέχιζαν τα παιχνίδια τους σαν να μην συνέβαινε κάτι το ιδιαίτερο.
Η χειραγώγηση της διατραπεζικής αγοράς με πρωταγωνιστές κολοσσούς του διεθνούς τραπεζικού συστήματος ( Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, RBS, κ.τ.λ.) γίνονταν από τα τέλη του 2007 και μέχρι τα τέλη της άνοιξης του 2009, δηλαδή γίνονταν την ώρα που η διεθνής κοινότητα αγωνιούσε για το μέλλον της και προσπαθούσε με χρήματα των απλών φορολογούμενων πολιτών να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη σύγχρονη χρηματοοικονομική κρίση, τορπιλίζοντας τα υπόβαθρα των εθνικών οικονομιών, μετατρέποντας τελικά την πιστωτική - τραπεζική κρίση σε κρίση χρέους.
Με απλά λόγια, τη χρονική περίοδο που οι εθνικές κυβερνήσεις καλούσαν τους απλούς πολίτες να πληρώσουν τον λογαριασμό της απληστίας της συγκεκριμένης σχολής τεχνοκρατών, οι θύτες της κατάρρευσης συνέχιζαν να παίζουν τα παιχνίδια τους κάτω από τη μύτη ή κατά πολλούς και την ανοχή των εποπτικών Αρχών.
Το εξίσου εντυπωσιακό είναι και το είδος της τιμωρίας - συμφωνίας. Η Barclays συμφώνησε με τις εποπτικές Αρχές σε Βρετανία και ΗΠΑ να καταβάλει 360 εκατ. ευρώ ώστε να σταματήσει η περαιτέρω δίωξη της τράπεζας όταν η χειραγώγηση, (για να αντιληφθούμε την τιμωρία - χάδι), του επιτοκίου Libor επηρέαζε τις αξίες δανείων, ομολόγων και παραγώγων ύψους άνω των 350 τρισ. δολαρίων.
Εάν θεωρήσουμε ότι η μεγαλύτερη από το 1930 χρηματοπιστωτική κρίση έλαβε χώρα εξαιτίας της απορρύθμισης των αγορών και της αδυναμίας των ελεγκτικών οργάνων να επιβληθούν στις δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν εκτός των θεσμοθετημένων πλαισίων, τότε η λύση του προβλήματος περνά απαραίτητα μέσα από την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουν εντοπισθεί ως κερκόπορτες του διεθνούς νομισματοπιστωτικού συστήματος.
Παρ' ότι έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση, καλοκαίρι του 2007, εντούτοις προς την κατεύθυνση θεσμοθέτησης νέων κανόνων και νέου ρυθμιστικού πλαισίου δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες των ισχυρών δυτικών οικονομιών, πέρα από τους λεκτικούς λεονταρισμούς, δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα προς την κατεύθυνση ουσιαστικών αλλαγών, που να δίνουν το μήνυμα ότι έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η απορρύθμιση των αγορών και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν τους εναπομείναντες κανόνες.
Η μετατροπή της κρίσης από χρηματοπιστωτική του 2008 σε δημοσιονομική το 2009 και κρίση χρέους το 2010 άλλαξε τη δυναμική των πραγμάτων.
Οι πανίσχυρες κυβερνήσεις μετετράπηκαν σε επαίτες των αγορών και των μηχανισμών που είχαν διασώσει. Οι πανίσχυρες κυβερνήσεις μετετράπηκαν σε οργανισμούς που ανέμεναν με αγωνία τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και των τεχνοκρατών που είχαν αναθαρρήσει από τα γεγονότα και από την αδυναμία ή την εσκεμμένη κωλυσιεργία των πολιτικών ταγών να διαμορφώσουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, οι θύτες της κρίσης εγκατέλειψαν τους κρυψώνες της κατακραυγής και από το προσκήνιο πλέον επιβάλλουν τους όρους τους στις καταχρεωμένες και αδύναμες κυβερνήσεις.
Πλέον οι θύτες της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης εμφανίζονται όπως πραγματικά είναι, ως πραγματικά αφεντικά των πολιτικών ηγεσιών. Το αρνητικό είναι ότι όσο ενδυναμώνονται οικονομικά οι θύτες της κρίσης τόσο η επίδειξη δύναμης θα είναι εμφανέστερη στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Ποινές - χάδια όπως αυτή που επιβλήθηκε στην Barclays δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά γελοιοποιεί τις εποπτικές Αρχές, αποθρασύνει τους θύτες και στέλνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΛΕΚΚΑ, Οικονομολόγου
Πηγή:kerdos.gr
Ποινές χάδια για ένα σκάνδαλο
Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου, όπου επί σειρά ετών ο πυρήνας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος είχε υιοθετήσει πρακτικές χειραγώγησης του επιτοκίου αναφοράς Libor, δείχνει το απύθμενο θράσος μίας σχολής τεχνοκρατών η οποία δεν διστάζει σε τίποτα.
Η ηθική χαλάρωση, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η απουσία πλαισίου δραστηριοποίησης, όπως η απουσία σοβαρού προληπτικού πλαισίου ελέγχου, όπως η θεοποίηση των κερδών, όπως η αλαζονεία και η απουσία μέτρου της συγκεκριμένης σχολής, οδήγησε σε ένα ακόμη σκάνδαλο και μάλιστα σε σκάνδαλο την ώρα που η διεθνής κοινότητα πλήττονταν από τη χειρότερη μετά το 1930 χρηματοοικονομική κρίση.
Εδώ εντοπίζουμε το απύθμενο θράσος αυτών των ανθρώπων.
 
Τι έπρεπε να μας διδάξει η κρίση για τις τράπεζες
Τι έπρεπε να μας διδάξει η κρίση για τις τράπεζες
Παρά το γεγονός ότι η δαιμονοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασική συνισταμένη προβληματισμού των επικριτών των διεθνών και εγχώριων κεφαλαιαγορών, πρέπει δυστυχώς να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η παγκόσμια οικονομία κινείται, στηρίζεται και αναπτύσσεται κάθε φορά βασιζόμενη στις όποιες δομές διαμορφωθούν από αυτή ακριβώς τη λειτουργία των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών όπως τις κατευθύνουν οι τράπεζες. Oι κατευθύνσεις που έχουν χαραχθεί όμως την τελευταία δεκαετία μόνον στρεβλότητες στο σύστημα έχουν προκαλέσει, τα αποτελέσματα των οποίων βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ, ενώ σήμερα τα βιώνει η Ευρώπη.
Θα ανέμενε ο απλός παρατηρητής των εξελίξεων η φαυλότητα του συστήματος να είχε αντικατασταθεί από μηχανισμούς εξορθολογισμού των αγορών με βάση την εμπειρία της κρίσης. Δυστυχώς, τα παραδείγματα τόσο διεθνώς, όσο και εγχωρίως δεν αφήνουν τη δυνατότητα διερεύνησης αυτής της διάστασης άμεσα. Ισως αν ο ιστορικός χαρακτηρισμός των τραπεζών ως ιδρύματα αργοκίνητα και με έλλειψη φαντασίας απεικόνιζε τη σημερινή πραγματικότητα, να ήταν δυνατόν να οριοθετήσουμε ένα σοβαρό πλαίσιο επαναπροσδιορισμού του ρόλου των.
Η ανάγκη όμως - κυρίως των διεθνών τραπεζών - να δημιουργήσουν γρήγορη υπεραξία για τους μετόχους - και τις διοικήσεις τους ασφαλώς - τις οδήγησε και τις οδηγεί σε ένα μονοπάτι αναζήτησης της παράκαμψης τόσο νομοθετικών πλαισίων, όσο και των κανόνων της αγοράς βασιζόμενες σε ένα πλαίσιο «δημιουργικής» προώθησης προϊόντων και ανάδειξης ευρηματικά πρόσκαιρων και επιφανειακών αγορών.
Επακόλουθο της παραπάνω διαπίστωσης είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα από τον κοινό πολίτη. Οταν διαπιστώνεται ότι η σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά την κρίση των «sub primes» JPMorgan, λίγα χρόνια μετά ανακοίνωνε ζημιές από λανθασμένες πράξεις της τάξεως των 5,8 δισ., όταν η Barclays - πιθανώς σημαντικός αριθμός και άλλων μεγάλων τραπεζών - «επενέβαιναν» στη διαμόρφωση του Libor ή ξέπλεναν ναρκοδολάρια, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που η παράμετρος εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα με σαθρές βάσεις δύσκολα πρόκειται να ανακτηθεί. Οσο δε χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων για τη στήριξη προβληματικών συμπεριφορών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Το κλίμα «χειραγώγησης» των παραμέτρων αυτών των οικονομιών δεν θα ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Είτε μέσω της γενικής θεώρησης του τι σημαίνει «διάσωση» χωρίς την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, είτε μέσω απαξίωσης του θεσμού του χρηματιστηρίου προκειμένου για «εσπευσμένες» ιδιωτικοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν - για να αναφερθούμε στην εσωτερική πραγματικότητα - κατά δήλωση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω κρίσης να οφείλουν στο Δημόσιο αποδόσεις μερισμάτων - από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ - ύψους 555 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δείχνουν απροθυμία σε μεγάλο βαθμό στο να προάγουν δυναμικά ρυθμίσεις των χρεωμένων νοικοκυριών καθώς και επιχειρήσεων; Τι είδους επιχειρηματική ηθική σηματοδοτείται με τέτοιας μορφής «χρηματοδοτικά οξύμωρα»;
΄Η ακόμη, βάσει ποιων «επενδυτικών οξύμωρων» οδηγήθηκε στη διάλυση η Αγροτική Τράπεζα χωρίς σεβασμό προς τον θεσμό του Χρηματιστηρίου και των μικρών επενδυτών, ενώ η ίδια τύχη αναμένεται και για το ΤΤ; Δεν παραγνωρίζεται η προβληματική κατάσταση των τραπεζών αυτών. Ούτε αμφισβητείται η αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών. Αυτό που φαίνεται να αμφισβητήθηκε όμως είναι ο θεσμός του Χρηματιστηρίου, χάριν είτε της σωτηρίας, είτε της ενίσχυσης των τραπεζών. Κάτω δε από τέτοιες προϋποθέσεις, πώς είναι δυνατόν να επιδιωχθεί η επιτυχής προσέλκυση επενδυτών στις αναμενόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στα πλαίσια της αναχρηματοδότησής των.
Ασφαλώς, κανείς δεν πιστεύει πως προϋπόθεση στήριξης των τραπεζών είναι η συμμετοχή των μικροεπενδυτών στις αυξήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν όμως πως στη φάσης αναδιάταξης των παραγωγικών και κοινωνικών δομών της οικονομίας, η ουσιαστική συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αποτελεί προαπαιτούμενο που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της εμπιστοσύνης και την αλλαγή ψυχολογίας. Οταν κατ' επέκταση αναγνωσθεί η σημασία της «ηθικής λογικής» στα μέτρα που προωθούνται, τότε ίσως αναγνωρίσουμε την πραγματική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας και κοινωνίας. Τη στιγμή, που ο υπουργός Ανάπτυξης αναζητεί τη στήριξη των τραπεζών στην προώθηση των αναγκαίων μεγάλων αναπτυξιακών έργων και του ΕΣΠΑ.
Του ΗΡΑΚΛΗ ΡΟΥΠΑ, Οικονομολόγου
Πηγή:kerdos.gr

 

Τι έπρεπε να μας διδάξει η κρίση για τις τράπεζες

 

Παρά το γεγονός ότι η δαιμονοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασική συνισταμένη προβληματισμού των επικριτών των διεθνών και εγχώριων κεφαλαιαγορών, πρέπει δυστυχώς να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η παγκόσμια οικονομία κινείται, στηρίζεται και αναπτύσσεται κάθε φορά βασιζόμενη στις όποιες δομές διαμορφωθούν από αυτή ακριβώς τη λειτουργία των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών όπως τις κατευθύνουν οι τράπεζες. Oι κατευθύνσεις που έχουν χαραχθεί όμως την τελευταία δεκαετία μόνον στρεβλότητες στο σύστημα έχουν προκαλέσει, τα αποτελέσματα των οποίων βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ, ενώ σήμερα τα βιώνει η Ευρώπη. 

 

 
«Αντισυνταγματική η κατάργηση του αφορολόγητου».

«Αντισυνταγματική η κατάργηση του αφορολόγητου».

  Αντιβαίνει στη συνταγματική επιταγή περί ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών

Η συζήτηση για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου είναι ήδη το κόκκινο πανί για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

 

 
Σελίδα 702 από 976