Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Κόβονται οι συντάξεις για όσους τις απέκρυψαν ή δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις

 

Κόβονται οι συντάξεις για όσους τις απέκρυψαν ή δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, ώσπου να υποβάλουν τις συμπληρωματικές
Ενα από τα «όπλα» που αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για την εξασφάλιση των 11,6 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα είναι οι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε κάθε είδους εισοδήματα και δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο προσδοκούν στην κυβέρνηση να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν τα πολυπόθητα έσοδα. Μάλιστα για πρώτη φορά θα γίνει ταύτιση των εισοδημάτων ιδιωτικών υπαλλήλων και αυτών που έχουν δηλώσει στην Εφορία οι επιχειρήσεις ότι έχουν καταβάλει.
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή στα νησιά είναι άκρως ανησυχητικά για την πορεία των εσόδων, αφού 6 στους 10 επιχειρηματίες που ελέγχθηκαν είχαν υποπέσει σε κάποια φορολογική παράβαση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου «σαφάρι» ελέγχων, με αιχμή του δόρατος το σύστημα Taxis και τις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιηθούν κωδικό προς κωδικό στο σύνολο των 5.700.000 εντύπων Ε1.
Η αρχή έγινε πρόσφατα με τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Τα στοιχεία ήταν άκρως αποκαλυπτικά, καθώς έδειξαν ότι χιλιάδες συνταξιούχοι (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, δικηγόροι κτλ.) είτε δεν δήλωναν καθόλου στην Εφορία τις συντάξεις τους είτε δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση είτε δήλωναν μικρότερα ποσά. Αυτό που δεν γνώριζαν οι παραπάνω συνταξιούχοι είναι ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα ποσά που αναγράφονται από τον φορολογούμενο στα έντυπα της Εφορίας με αυτά που δηλώνει το ασφαλιστικό ταμείο ότι έχει καταβάλει ανά αριθμό φορολογικού μητρώου.
Διακοπή συντάξεων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απόφαση για όσους συνταξιούχους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις ή απέκρυψαν συντάξεις να προχωρήσει η άμεση διακοπή των συντάξεών τους ώσπου να προσέλθουν στην Εφορία και υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» και υπολογιστεί ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να πληρώσουν. Εφόσον γίνουν αυτά και ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα ξεκινήσει κανονικά να καταβάλλεται και πάλι η σύνταξή τους.
Οι διασταυρώσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσουν μια σειρά διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και πλασματικών δαπανών. Για παράδειγμα, στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν τα ενοίκια που έχουν δηλωθεί τόσο από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου όσο και από τον μισθωτή, ενώ η κορυφαία διασταύρωση που θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων είναι η αντιστοίχιση των πάσης φύσεως εισοδημάτων ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων με αυτά που εμφανίζουν να έχουν δηλώσει στην Εφορία μέσω συγκεντρωτικών εγγραφών οι επιχειρήσεις ή τα ασφαλιστικά ταμεία».
Η διασταύρωση αυτή μπορεί από εφέτος να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία και αυτό διότι περίπου τα 4/5 των φορολογουμένων, δηλαδή 6 εκατομμύρια πολίτες, υποβάλλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά και προτού πατήσουν το κουμπί για οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης υποχρεούνται να αναγράψουν τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του ασφαλιστικού φορέα που τους κατέβαλε αμοιβή τον προηγούμενο χρόνο.
Σημαντικές διασταυρώσεις ετοιμάζονται και για τα τεκμήρια διαβίωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν «ξεχάσει» να αναγράψουν τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τις δόσεις των δανείων ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
«Ηλεκτρονικό Δίχτυ»
«Ως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει με το Πρόγραμμα "Ηλεκτρονικό Δίχτυ", στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλιστικών φορέων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και θα έχει εξαλειφθεί σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο των εικονικών - παράνομων συντάξεων» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, ενώ ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ κ. Χ. Θεοχάρης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση ως το τέλος του έτους.
Πηγή:tovima.gr
Κόβονται οι συντάξεις για όσους τις απέκρυψαν ή δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, ώσπου να υποβάλουν τις συμπληρωματικές
Ενα από τα «όπλα» που αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για την εξασφάλιση των 11,6 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα είναι οι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε κάθε είδους εισοδήματα και δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο προσδοκούν στην κυβέρνηση να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν τα πολυπόθητα έσοδα. Μάλιστα για πρώτη φορά θα γίνει ταύτιση των εισοδημάτων ιδιωτικών υπαλλήλων και αυτών που έχουν δηλώσει στην Εφορία οι επιχειρήσεις ότι έχουν καταβάλει.
 
Οταν συμφωνούν ο Σόρος με τον Κρούγκμαν

 

Οταν συμφωνούν ο Σόρος με τον Κρούγκμαν
Οταν οι απόψεις του κερδοσκόπου Soros συμπίπτουν με αυτές του νομπελίστα Krugman τότε ή κάτι είναι υπερβολικά λάθος οπότε αγνοούμε το γεγονός ή «επικίνδυνα» σωστό. Οταν δε η σύμπτωση απόψεων αφορά προτάσεις για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, τα σημεία σύμπτωσης καθιστούν επιτακτική ανάγκη την υλοποίησή τους. Κατά συνέπεια, στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση της κρίσης και τις κερδοσκοπικές τάσεις των αγορών που η σχολή των «φιλελεύθερων» οικονομολόγων του Northwestern στην ουσία δημιούργησε το 1970, είναι ανάγκη η Ευρώπη να προτάξει μία κεντροποιημένη ελεγκτική διαδικασία, τόσο των αγορών και τραπεζών, όσο και των οικονομιών. Μία ενοποίηση όμως, που έπρεπε να είχε προηγηθεί της δημιουργίας του ενιαίου νομίσματος.
Σήμερα οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η μη ύπαρξη ενιαίας προσέγγισης του προβλήματος οφείλεται πλέον στην εμφάνιση διαφορών, τόσο στην πολιτική φιλοσοφία μεταξύ των Σοσιαλιστών με κύριο εκφραστή τη Γαλλία και των νεοφιλελεύθερων τάσεων της Γερμανίας, όσο και στην πρακτική υλοποίησης των όποιων μέτρων λαμβάνονται. Ενώ όμως κατά το παρελθόν η αναπτυξιακή δομή της ευρωζώνης μέσω της παροχής φθηνής ρευστότητας δεν επέτρεπε τον αυτοέλεγχο, σήμερα έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για αντιστροφή αυτής της λογικής. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι τα μέτρα που στην ουσία έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα έχουν αποτύχει να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ασχετα με το μερίδιο ευθύνης που φέρουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της χώρας για την αδυναμία υλοποίησης στοιχειωδών σημείων των μνημονίων.
Πέραν του ουσιαστικού πλέον διχασμού της ευρωζώνης σε επίπεδο πολιτικής φιλοσοφίας - παρά το αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την Πέμπτη -προκύπτει ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το πλαίσιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, υπάρχει αδυναμία σύγκλησης στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Γεγονός που θέτει σε αμφιβολία την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων για τις τράπεζες, εφόσον δεν θα ακολουθούνται από αντίστοιχη σύγκληση δημοσιονομικής και πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Μία εξέλιξη που πιθανώς θα σηματοδοτείτο από την έκδοση ευρωομολόγου. Οταν λοιπόν ο Soros επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η Ευρώπη έχει τρεις ημέρες για να αποφύγει το φιάσκο γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης.
Ασφαλώς το δέλεαρ της ενοποίησης του ελεγκτικού μηχανισμού των τραπεζών, καθώς και της εγγύησης των καταθέσεων είναι υπερβολικό για να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τυχόν λύση του ενός θέματος χωρίς την αντιμετώπιση του άλλου θα διαιωνίσει τις διαφορές και θα εντείνει τις στρεβλότητες με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το ευρώ στο μέλλον. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, θα προσέδιδε μία σταθερότητα, κερδίζοντας κατά τον τρόπο αυτό χρόνο για την Ευρώπη, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές της. Αλλωστε χωρίς την οριστική επίλυση του προβλήματος «κατεύθυνσης» της ευρωζώνης, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί βιώσιμη λύση στη δημοσιονομική κρίση των χωρών του Νότου.
Η ενωμένη Ευρώπη αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από τη σύνθεση απόψεων και εκμετάλλευση των πολιτικών και ιστορικών συγκυριών. Ομως, στην ουσία κτίσθηκε σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κρίσεις. Το ευρώ κατ’ επέκταση ήταν δημιούργημα του «δοκιμαστικού σωλήνα», ενώ οι διαχειριστές του ήταν στην ουσία εκφραστές θεωρητικών μοντέλων. Βασική αιτία των ελλείψεων στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος του διαφορετικού χρονισμού στη λήψη αποφάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συνεπακόλουθη διαφοροποίηση της αποτελεσματικότητάς των. Απαιτείται κατά συνέπεια συντονισμός άμεσος και πολυεπίπεδος για μία «δομική μεταμόρφωση» στην εικόνα των θεσμών της ευρωζώνης.
ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΗ ΡΟΥΠΑ
Πηγή:kerdos.gr
Οταν συμφωνούν ο Σόρος με τον Κρούγκμαν
Οταν οι απόψεις του κερδοσκόπου Soros συμπίπτουν με αυτές του νομπελίστα Krugman τότε ή κάτι είναι υπερβολικά λάθος οπότε αγνοούμε το γεγονός ή «επικίνδυνα» σωστό. Οταν δε η σύμπτωση απόψεων αφορά προτάσεις για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, τα σημεία σύμπτωσης καθιστούν επιτακτική ανάγκη την υλοποίησή τους. Κατά συνέπεια, στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση της κρίσης και τις κερδοσκοπικές τάσεις των αγορών που η σχολή των «φιλελεύθερων» οικονομολόγων του Northwestern στην ουσία δημιούργησε το 1970, είναι ανάγκη η Ευρώπη να προτάξει μία κεντροποιημένη ελεγκτική διαδικασία, τόσο των αγορών και τραπεζών, όσο και των οικονομιών. Μία ενοποίηση όμως, που έπρεπε να είχε προηγηθεί της δημιουργίας του ενιαίου νομίσματος. 
 
Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) Β΄ τριμήνου 2012, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, μέχρι 10/8/2012

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/ 1/ 144/27.7.2012

Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) Β΄ τριμήνου 2012, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, μέχρι 10/8/2012

 
Και τώρα “plan D” για την διάσωση της Ελλάδας!!!

Και τώρα “plan D” για την διάσωση της Ελλάδας!!!

 

«Σχέδιο Δ» (plan D) για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας επεξεργάζονται οι δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt». Το σχέδιο προβλέπει παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων, από μέρος των αξιώσεών τους.

 

 
Πρόγραμμα 24 ημερών

Πρόγραμμα 24 ημερών

 

Στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα πάρει την πιο σημαντική - ίσως την τελευταία σημαντική - απόφασή της. Είναι η μέρα που λήγει ένα ομόλογο από εκείνα που δεν κουρεύτηκαν επειδή τα είχε αγοράσει η ΕΚΤ (η οποία, ως γνωστόν, θεωρεί ότι τα δικά της ομόλογα, αντίθετα με των μικρο-ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι κάτι σαν ιερές αγελάδες). Για να το αποπληρώσει, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δανειστεί από κάπου 3,2 δις ώστε να αποπληρώσει στο 100% την ΕΚΤ η οποία, σημειωτέον, τα είχε αγοράσει πέρσυ προς 2,3 δις - άρα, η ΕΚΤ έχει λαμβάνειν κι ένα ουκ ευκαταφρόνητον κέρδος της τάξης των 900 εκατομμυρίων (*).

 
Σελίδα 704 από 938