Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
«Ποια δικαιώματα έχουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων»

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια από την μια και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας από την άλλη, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των απλήρωτων εργαζομένων σε αδιέξοδο.

Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το φόβο και την ανασφάλεια των υπαλλήλων τους μην τυχόν και χάσουν την δουλειά τους, 
καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους ή τους αμείβουν με έναντι ποσά της κανονικής αμοιβής τους, προχωρούν σε εκβιαστικές μειώσεις μισθών και οικειοθελείς παραιτήσεις, χωρίς καταβολή αποζημίωσης με το δόλωμα του εγγράφου της απόλυσης, ώστε να μη χαθεί και το δικαίωμα επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.

Προσφάτως ο ΑΠ έκρινε με απόφασή του ότι η μη καταβολή του μισθού από τον εργοδότη στον εργαζόμενο δεν αποτελεί από μόνη της μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του υπαλλήλου
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος όταν δεν πληρώνεται κανονικά, δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την εργασιακή σύμβαση και να διεκδικήσει αποζημίωση. Βέβαια ο ΑΠ βάζει έναν όρο σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων να μην είναι «δόλια», ώστε να αποσκοπεί στην παραίτηση του εργαζόμενου και τούτο διότι όταν ο εργαζόμενος παραιτείται χάνει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης.

 
Σύσταση καρτέλ από VW, Porsche, Audi, BMW και Daimler

Στο σκάνδαλο των παραποιημένων ρύπων που έχει διασύρει διεθνώς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται να προστεθεί η κατηγορία για σύσταση καρτέλ από τη Volkswagen, την BMW, την Αudi, την Porsche και την Daimler σε βάρος των προμηθευτών τους, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται ένα είδος αυτοκαταγγελίας των VW, Audi, Daimler και Porsche σε γερμανικές αρχές ανταγωνισμού, οι πέντε εταιρίες συνεννοούνταν για τεχνολογικά θέματα, κόστη και προμηθευτές.

 
ΔΝΤ: "Αν βγείτε στις αγορές το επιτόκιο θα είναι 6%"

Νέα εμπόδια του Ταμείου στα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξεως των 10 δις. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να μην ξεπεράσει το πλαφόν χρέους το οποίο ορίζεται στο σημερινό επίπεδο χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Αν βγει η Ελλάδα στις αγορές, το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται μπορεί να φτάσει στο 6%. Η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% κατά μέσο όρο μετά το 2022. Ποιο «μαύρη» δεν θα μπορούσε να είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μπορεί χθες να εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε αυτή τη φάση. Ακόμη και για να εκταμιευτούν τα 1,6 δις. ευρώ του προγράμματος με το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα (επιμήκυνση, μεγαλύτερες περιόδους χρέους κλπ) κάτι που δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί άμεσα. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Το ΔΝΤ πολύ απλά μπαίνει σε αυτή τη φάση εμπόδιο στον στόχο της Αθήνας να βγει δοκιμαστικά στις αγορές. Ακόμη και αν γίνει η έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με το κλίμα που διαμορφώνεται θα είναι στην πραγματικότητα μόνο μια «τεχνική» κίνηση αναχρηματοδότησης παλαιών οφειλών.

 

 
Στις αγορές, πτωχευμένοι 2.0

Κυβέρνηση, τρόικα και κατεστημένο προσδοκούν πώς και πώς την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές, υποσχόμενοι στους χειμαζόμενους εν μέσω θέρους πολίτες ότι αυτή η «επιτυχία» θα φέρει την άνοιξη για όλους. Πρόκειται για επικίνδυνο ψέμα που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος έχει καθήκον να αποδομήσει.

Για αυτό τον λόγο, έκατσα σήμερα να γράψω μια ανάλυση του τι σημαίνει έξοδος στις αγορές και γιατί δεν έχει καμία σημασία είτε βγούμε σ' αυτές είτε όχι. Ομως, πριν αρχίσω να γράφω το άρθρο μου, με έπιασε μια στενοχώρια που με εμπόδιζε - μια στενοχώρια που οφειλόταν στο ότι αναγκαζόμουν να γράψω ακριβώς τα ίδια πράγματα με εκείνα που έγραφα το πρώτο εξάμηνο του... 2014.

 

 
Στα χρόνια των εφιαλτικών μνημονίων οι Έλληνες...

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας που ζει ο Ελληνικός λαός

Tην τραγωδία ενός ολόκληρου λαού περιγράφει με στοιχεία και αριθμούς η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Η καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία και την κοινωνία τα εφιαλτικά μνημόνια δεν έχει προηγούμενο.

Οι Έλληνες έχασαν την περιουσία τους, αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 30,8 την αγορά σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κόψουν το ψωμί και το γάλα. Η ανθρωπιστική κρίση δεν έχει προηγούμενο και αποτυπώνεται με στοιχεία στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσουν ούτε οι δανειστές, ούτε οι ντόπιοι γκαουλάιτερ της τρόικας, που διαφήμιζαν τη χρησιμότητα των μνημονίων. Τέτοια καταστροφή δεν είχε συντελεστεί ούτε σε εμπόλεμες περιόδους και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει ποιες άλλες συμφορές περιμένουν ένα λαό που αποφάσισαν να τον γονατίσουν και να τον λεηλατήσουν! Τα στοιχεία ομολογούν το έγκλημα που συντελέστηκε. Ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται νέα πτώση πωλήσεων σε ψωμί και γάλα, που είναι τα βασικότερα είδη διατροφής.

 

 
Σελίδα 19 από 930