Επικαιρότητα
Ο μύθος πως ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας

Στο ξεκίνημα της κρίσης, οι Έλληνες παρήγαγαν 5% περισσότερα από όσα κατανάλωναν και αποταμίευαν – όπου όμως δυστυχώς το 5% της εγχώριας παραγωγής τους κατευθυνόταν στο εξωτερικό.

 
Η Ευρώπη σε αχαρτογράφητα ύδατα:

αναζητώντας νέο “σημείο ισορροπίας” σ’ έναν αβέβαιο κόσμο

 Το 2019 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Σημαντικά γεγονότα και αλλαγές αναμένεται να αναταράξουν και να αναδιαμορφώσουν γεωπολιτικά την γηραιά ήπειρο. Το Brexit, ειδικά αν είναι “άτακτο”, καθώς και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, θα είναι δύο καθοριστικά γεγονότα για την πορεία της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονότα όπως η πορεία εκτέλεσης του ιταλικού προϋπολογισμού, που επηρεάζει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, η εξέγερση των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία, που έβαλε τρικλοποδιά στη μεταρρυθμιστική ορμή του προέδρου Μακρόν, η αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ (το CDU εξέλεξε ήδη τη νέα αρχηγό του), η αδυναμία συντονισμένης διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η άνοδος εθνολαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δημιουργούν ένα ολισθηρό περιβάλλον αστάθειας κι ένα εντεινόμενο αίσθημα ανασφάλειας στους λαούς της Ευρώπης. Η Ευρώπη, για πρώτη ίσως φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δείχνει να πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα, όπου παραμονεύει το απροσδόκητο.

 
Χρέος-''τέρας'' 139 δις σε εφορία

Άμεση ανάγκη ρύθμισης σε 120 δόσεις 

Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες, παρά τις θετικές εξελίξεις που φέρεται να παρουσιάζει η οικονομία. Το χρέος-«τέρας» σε εφορία και ταμεία ανέρχεται σε 139 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες πλέον δεν μπορεί να αποπληρώσει οφειλές ύψους 500 ευρώ, όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.  Από τους 4.064.750 που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία περισσότεροι από τους μισούς (2.219.151 φορολογούμενοι ή το 54,6%) χρωστούν έως 500 ευρώ


 
Το Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο

Πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησα να μελετήσω το θέμα του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου (μάλιστα κάποια φορά μου το είχε αναθέσει το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), κάποιες φορές αφιέρωσα και ολόκληρες μέρες για να διαβάσω αναλύσεις και μελέτες (της τάξης αρκετών Megabytes). Αλλά πάντοτε είχα μεγάλα κενά, απορίες και ερωτήματα. Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν:
‘Μα 
κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας; Από τις τρεις γενιές των Παπανδρέου, τον Πλαστήρα, τον Παπάγου, τις δύο γενιές των Καραμανλήδων, τον Ράλλη, τον Μητσοτάκη, τον Σημίτη (ακόμη και τον Παπαδόπουλο) και τους διάφορους υπηρεσιακούς και συγκυβερνώντες και τους αναρίθμητους υπουργούς των Εξωτερικών; Δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ να αξιώσει κατηγορηματικά και εγγράφως την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου;’.

 

 
Ο πανικός των ελίτ μπροστά στην κατάρρευση του ευρωοράματος στις ευροεκλογές

Αν το ευρωπαϊκό όραμα πρόκειται να καταστραφεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και των φερόμενων ως ακροδεξιών, όπως φοβούνται και καταγγέλλουν οι ελίτ. Θα είναι συνέπεια της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τυφλότητας αυτών των ελίτ. Ο πανικός που τις έχει καταλάβει εκδηλώνεται καθημερινά σε ολόκληρη την Ευρώπη -της Ελλάδας εξαιρουμένης- με βαρυσήμαντα άρθρα και εκδηλώσεις που εν τέλει αποτελούν τεκμήρια της αδυναμίας των ελίτ να παραχωρήσουν εξουσία, να εκδημοκρατίσουν την ΕΕ, να περιορίσουν τις οικονομικές ανισότητες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 578