Επικαιρότητα
Άβολα θα νιώσει η Γερμανία στο Washington Group όπου θα συζητηθουν οι ελαφρύνσεις για την Ελλάδα

Aβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης / ΕΜΣ (ΕMS) έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας )(EFSF) και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.

 

 
Μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή!

Η τέως  Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, έχει υποστεί μια κολοσσιαία αρνητική επίθεση από το διεθνές και το ημέτερο μιντιακό συστημικό καθεστώς, σε βαθμό που αρκετοί ελλιπώς πληροφορημένοι συμπολίτες μας να τοποθετούνται εχθρικά απέναντί της. Στο διαδίκτυο με λύπη μου διάβασα επιθέσεις κατά της  Κίρχνερ με αναφορά σε διώξεις που την έχει υποβάλλει το σημερινό ποδηγετούμενο από τις ΗΠΑ αντίπαλο κόμμα των Cambiemos του Μαουρίσιο Μάκρι, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2015 με μόλις 1,5% διαφορά και αφού οι διάδοχοι του κόμματος της Κίρχνερ διασπάστηκαν. Στις εκλογές εκείνες, η Κριστίνα Κίρχνερ δεν είχε από το Σύνταγμα δικαίωμα επανεκλογής, αφού είχε κερδίσει τις δύο προηγούμενες.

 

 
Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις μετά το 2019

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου - ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας – γνωμοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Η Ολομέλεια, η οποία εκλήθη κατά το Σύνταγμα και το νόμο να γνωμοδοτήσει επί των μελλοντικών περικοπών απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 
Μπορεί το καλό σενάριο να σώσει την Ελλάδα;

Το καλό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απλό: υπογραφή της συμφωνίας στις 22 Μαΐου, μαζί ή λίγο αργότερα συμφωνία για το χρέος, ταχεία εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης QE, έξοδος στις αγορές τέλος 2017 - αρχές 2018, ίσως κάποιο μεγάλο επενδυτικό deal που θα αλλάξει το κλίμα και θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση που ούτως ή άλλως τελεί υπό στρατηγική αμηχανία…

Το σενάριο αυτό αναμφίβολα είναι θετικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ, την βελτίωση της εικόνας της οικονομίας και των θεμελιωδών μεγεθών της. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται λύση του κοινωνικού ζητήματος, ούτε και τον αποκλεισμό του ενδεχόμενου μιας τυφλής κοινωνικής έκρηξης  με αστάθμητες πολιτικές συνέπειες. Άλλωστε το καλό σενάριο εμπεριέχει πολλές αβεβαιότητες τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στο πολιτικοκοινωνικό.

 
Αιχμές κατά του Σόιμπλε για συγκάλυψη της κατασκοπείας φορολογικών αρχών από την Ελβετία

«Πότε και τι γνώριζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος των φορολογικών αρχών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας από την Ελβετία» ζητά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πληροφορήσει την κοινή γνώμη ο Αχιμ Πόστ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) του κρατιδίου (της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας), σε συντέντευξή του στη Neue Westfälische Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 15 από 497