Επικαιρότητα
Οι απίστευτες αποκαλύψεις και οι απειλές σε βάρος του Βαρουφάκη

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου του πρώην

υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο “Adults in the Room” που κυκλοφορεί αρχικά στην αγγλική γλώσσα, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού και στα ελληνικά με τον τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι”.

Ήδη μια προδημοσίευση κεφαλαίων του βιβλίου του έχει δει το "φως" της δημοσιότητας, ωστόσο φαίνεται πως αυτό το βιβλίο θα μας απασχολεί για καιρό.

 

 
Ο misery index της ελληνικής οικονομικής ελίτ

Τα φάουλ των αναλύσεων του ΣΕΒ

Έγιναν πριν μερικές βδομάδες, σχεδόν ταυτόχρονα. Πρώτον, δημοσιεύθηκε ο πίνακας κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης (Misery Index MI) που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας, όπου η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. 

Δεύτερον, δημοσιεύθηκε η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη φτώχεια του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) που δείχνει ότι στην οκταετία 2008-2015, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 41,5%, ακολουθούν Κύπρος και Ιρλανδία με 28%, η Ιταλία με 11% και η Ισπανία με 18%. Ας σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία η φτώχεια μειώθηκε κατά 24,3% και στη Γερμανία κατά 7,5%. Σημειώνεται ότι στην Ε.Ε. όποιος αμείβεται με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος θεωρείται ότι απειλείται από τη φτώχεια.

 

 
Πολιτικό σύστημα υπό κατάρρευση

Ο πρώτος γύρος της γαλλικής προεδρικής εκλογής εσήμανε την κατάρρευση του διπολικού πολιτικού συστήματος, μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που είχε κυβερνήσει την χώρα κατά τις 4 τελευταίες  δεκαετίες. Οι δύο πυλώνες της 5ης γαλλικής δημοκρατίας που άλλοτε συγκέντρωναν μαζί τα τρία τέταρτα των ψήφων της λαϊκής ετυμηγορίας έχουν σήμερα συρρικνωθεί  σε μόλις το ένα τέταρτο αυτής. Όμως, την ζημιά τους, οι δύο πρώην πυλώνες δεν υφίστανται μόνον οι ίδιοι, αλλά την μεταδίδουν επίσης στην σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού το τελευταίο σύρεται πλέον υπό την σκιά και τον φόβο της εθνικιστικής αναδίπλωσης, ως αντίδραση στις ακρότητες του ευρωπαϊσμού και της παγκοσμιοποίησης που έχουν μέχρι σήμερα σφραγίσει τον ορίζοντα όσων έχουν βρεθεί στο πηδάλιο της χώρας από το 1981. Βέβαια, ο κίνδυνος αυτός αναχαιτίσθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η επίδοση του Εθνικού Μετώπου της κυρίας Λεπέν διέψευσε κάθε προσδοκία για ενδεχόμενη κατίσχυσή του. Όμως, στην ουσία, η «μαύρη προσδοκία» δεν έσβησε, αλλά απλώς μετατέθηκε κατά μια 5ετία, στο τέλος της οποίας πιθανόν να επανέλθει με πολύ χειρότερους όρους, κυρίως λόγω της αναμενόμενης πολιτικής από τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας.

 

 
Τι αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης για τον Σόιμπλε

Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου του 2015, λίγο πριν από το Eurogroup εκείνης της ημέρας, περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην προδημοσίευση του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι ηττημένοι – Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες».

Βασικοί πρωταγωνιστές του ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η πρότασή του για Grexit, όπως διατυπώθηκε, πάντα με βάση την αφήγηση του συγγραφέα:

 

 
Ο τελικός του στημένου παιχνιδιού

’’χωρίς αποφασιστικότητα, χωρίς θάρρος, χωρίς αγώνα, καθώς επίσης χωρίς διάθεση για σκληρή δουλειά,, δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε με κανέναν και δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε τίποτα – ούτε καν το πιο απλό''

"η πολιτική της υποτέλειας, των υποκλίσεων και των μνημονίων μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή – κυριολεκτικά στο σβήσιμο των Ελλήνων από τον πλανήτη, όπως άλλωστε έχει συμβεί με πολλούς άλλους λαούς στο παρελθόν."

 
Από τη μία πλευρά η απειλή της χρεοκοπίας, της «τύχης» της Βενεζουέλας και του GREXIT, ενώ από την άλλη με την κλιμάκωση των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας και όχι μόνο, οι Έλληνες θα πιέζονται στη γωνία – έτσι ώστε να μην διαδηλώνουν και να μην αντιδρούν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες της χώρας τους.

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 20 από 501