Επικαιρότητα
Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα

 

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα
Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων με στόχο αυτό να καταστεί απλό, σταθερό και αναπτυξιακό, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται:
•    Η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης για όλες τις εταιρείες (ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, δικηγορικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών,
•    Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και
•    Η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταίρων.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Μιλώντας στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «θα ήταν σκόπιμο να εξετασθεί μία ενιαία αντιμετώπιση της εταιρικής δραστηριότητας η οποία σήμερα φορολογείται διαφορετικά ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογικοί κανόνες που προσδιορίζουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων διαφέρουν ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας προκαλώντας έτσι οικονομικές στρεβλώσεις αλλά και έναν αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Σήμερα, στις ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος μέχρι 45%, στις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης μέχρι 40%, στις δικηγορικές εταιρείες μέχρι 25% και στους εταίρους των Ομόρρυθμων Εταιρειών η συνολική τελική επιβάρυνση φθάνει στο 30-40%.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο που μελετάται προβλέπει τα εξής:
1. Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του φορέα άσκησής της. Προωθείται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών όλων των μορφών εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών κ.λπ.). Ο συντελεστής αυτός θα καθοριστεί αρχικά στο 20% και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα μειωθεί στο 15%. Στο ίδιο φορολογικό πλαίσιο, εξετάζεται αλλά θεωρείται δύσκολο στην παρούσα φάση, να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις. Τα κέρδη των ατομικών εταιρειών φορολογούνται με την φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου 10% έως και 45% αλλά και με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ.
2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων των ανωνύμων εταιρειών, ο οποίος κρίνεται υψηλός, από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%.
3. Κατάργηση του καθεστώτος φορολόγησης του 50% των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών με τη μορφή επιχειρηματικής αμοιβής.
Πηγή: imerisia.gr
Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα 
Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων με στόχο αυτό να καταστεί απλό, σταθερό και αναπτυξιακό, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται:
 
Τα λάθη των άκρων

 

Τα λάθη των άκρων
Τα αδιέξοδα της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας ως συνταγή και απάντηση στην κρίση χρέους που βιώνουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν μόνο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο αλλά και πολιτικό. Εκ του αποτελέσματος η συνταγή λιτότητας έχει αποτύχει τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Σε οικονομικό επίπεδο και μόνο το γεγονός ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί για δεύτερη φορά σε ύφεση στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης δείχνει ότι η οικονομική πολιτική δεν πέτυχε τους στόχους της.
Μετά το 2009 όταν το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 4,3%, για το 2012 οι προβλέψεις θέλουν άλλο έναν γύρο συρρίκνωσης, αυτήν τη φορά σε επίπεδα περί τη μισή ποσοστιαία μονάδα.
Ομως, ο δείκτης που αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο την αποτυχία της συνταγής λιτότητας είναι η εκτόξευση της ανεργίας κατά 1,7 εκατομμύρια ανέργους το τελευταίο έτος.
Με την ανεργία της ευρωζώνης στο 10,9% για τον Μάρτιο του 2012 και στους 17,4 εκατομμύρια ανέργους η επιλογή της δημοσιονομικής προσαρμογής με ωμό και βίαιο τρόπο δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αποσύνθεσης.
Συνάρτηση των ανωτέρω είναι και η πολιτική αποτυχία της συνταγής λιτότητας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν το ίδιο λάθος που κάνουν οι Αμερικανοί με τα ισλαμικά κράτη.
Οι Αμερικανοί, προκειμένου να αποφύγουν την άνοδο των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών στην εξουσία τοποθετούν δυτικού προσανατολισμού κυβερνήσεις, οι οποίες όμως κατά βάση είναι τόσο διεφθαρμένες και ξένες προς τους πολίτες που κυβερνούν, ώστε γρήγορα γίνονται αντιδημοφιλείς σε σημείο που το απευκταίο η άνοδος των φανατικών ισλαμιστών στην εξουσία να είναι θέμα χρόνου και μάλιστα με ποσοστά που αγγίζουν την απόλυτη αποδοχή.
Στην ουσία ότι δεν θέλουν, με τον παράδοξο τρόπο που το επιβάλλουν, λειτουργεί αντίστροφα και το απευκταίο δρομολογείται από τα λάθη τους.
Το ίδιο λάθος κάνουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το απευκταίο για αυτούς είναι η διάλυση της ευρωζώνης και το ευκταίο η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με γνώμονα την ενότητά της. Το παράδειγμα της χώρας μας είναι άκρως διαφωτιστικό.
Οταν τα αστικά πολυσυλλεκτικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία πιέζονται προς μία συγκεκριμένη πολιτική δράση, η σκληρότητα της οποίας δημιουργεί αντικοινωνικά αντισώματα με μεγάλο πολιτικό κόστος, τότε η πολιτική και εκλογική τους απήχηση θα συρρικνωθεί ανατρέποντας την πολιτική κατάσταση προς όφελος εκείνων που απεργάζονται αντιευρωπαϊκά σχέδια.
Χρειάζεται κάποιος να έχει ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει ότι οι ακραίες πολιτικές θα οδηγήσουν σε εκλογικές συμπεριφορές μη ελεγχόμενες και κυρίως εκ διαμέτρου αντίθετες από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Η συνταγή λιτότητας και η δημοσιονομική προσαρμογή σε χρόνους εξωπραγματικούς δεν θα μπορούσαν παρά να διαλύσουν τους πολιτικούς οργανισμούς που τις εφάρμοζαν.
Στα μάτια της κοινής γνώμης δεν φταίει μόνο αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα αλλά και αυτός που το αντιμετωπίζει.
Η σκληρότητα της συνταγής λιτότητας χωρίς προηγούμενο στον σύγχρονο δυτικό κόσμο έχει παρενέργειες, οι οποίες εάν δεν αναδειχθούν έγκαιρα τότε το απευκταίο γίνεται πραγματικότητα με τη στήριξη αυτών που υποτίθεται θέλουν να το αποφύγουν.
Η πολιτική κατάρρευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα οφείλεται εν πολλοίς και στην άρνηση των Ευρωπαίων να λάβουν υπόψη την κοινωνική αγανάκτηση που τα μέτρα της συνταγής διόγκωσαν.
Εφόσον στα μάτια του Εκλογικού Σώματος οι πολιτικοί σχηματισμοί που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη συνταγή αναγνωρίζονται ως θύτες της μείωσης του βιοτικού επιπέδου, τότε η οργή αλλοιώνει τη σκέψη, οδηγώντας το πολιτικό σκηνικό σε ακραίες καταστάσεις με ακραίους εκφραστές.
Εάν στη βίαιη προσαρμογή αντιπαραβάλλουμε τη βίαιη απεξάρτηση από τις πολιτικές του μνημονίου τότε το απευκταίο, η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, θα είναι σε τροχιά πραγματοποίησής της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν το λάθος των άκρων, παραγνωρίζοντας ότι υπάρχει και η μέση οδός της δημοσιονομικής προσαρμογής με τρόπο που δεν θα έχει αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.
Φυσικά το ίδιο λάθος γίνεται και σε άλλα κράτη, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Πορτογαλία η κατάρρευση του Σώκρατες έφερε τον Κοέλιο, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να έχει την τύχη του προκάτοχου του σε εκλογικά ποσοστά.
Μετά όμως, ποια θα είναι η εναλλακτική επιλογή, μήπως τα αντιευρωπαϊκά άκρα;
Στην Ισπανία η κατάρρευση του Θαπατέρο έφερε τον Ραχόι, ο οποίος σταδιακά χάνει τα ερείσματά του στην ισπανική κοινωνία και είναι θέμα χρόνου η πολιτική του αποδυνάμωση.
Επειτα από αυτόν, όμως, ποια θα είναι η εναλλακτική επιλογή;
Ανάλογες αναφορές μπορούν να γίνουν για μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών γι’ αυτό και πρέπει επιτέλους να επιλεγεί ένας άλλος δρόμος δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν δεν θέλουμε οι ακραίες πολιτικές ομάδες να επιβληθούν πολιτικά πατώντας πάνω στην οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, ακυρώνοντας στην πράξη τη διαχρονική ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΛΕΚΚΑ, οικονομολόγου
Πηγή:kerdos.gr
Τα λάθη των άκρων
Τα αδιέξοδα της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας ως συνταγή και απάντηση στην κρίση χρέους που βιώνουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν μόνο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο αλλά και πολιτικό. Εκ του αποτελέσματος η συνταγή λιτότητας έχει αποτύχει τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
 
Στις τράπεζες θα πληρώνουμε όλους τους φόρους από το φθινόπωρο

Στις τράπεζες θα πληρώνουμε όλους τους φόρους από το φθινόπωρο

Θα περιορισθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας των ΔΟΥ

Τη δυνατότητα πληρωμής στις τράπεζες όλων των οφειλών προς την εφορία θα έχουν οι φορολογούμενοι από το φθινόπωρο.

 
Καφετζόπουλος: «Ο Τσίπρας δεν έχει κάνει καμία άλλη δουλειά πέρα από πολιτικός»

Καφετζόπουλος: «Ο Τσίπρας δεν έχει κάνει καμία άλλη δουλειά πέρα από πολιτικός»

Για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μίλησε -μεταξύ άλλων- ο Αντώνης Καφετζόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εκεί όπου εύστοχα συνέκρινε το μοντέλο κατανάλωσης μας με αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο κόσμος αποφάσισε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το παλέψει. Το πολιτικό σύστημα όμως δεν το σέβεται. Ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρόαιμο γέννημα θρέμμα του πολιτικού συστήματος. Δεν έχουν κάνει καμιά άλλη δουλειά στην ζωή τους εκτός από το να είναι πολιτικοί. Δεν χρειαζόμαστε αυτό, χρειαζόμαστε κάτι πιο προχωρημένο. Νέους ανθρώπους δημιουργικούς». Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση του δημοφιλούς πρωταγωνιστή στο Αχελωος tv.

 

 
Γράμμα στην Εφορία: Είστε κλέφτες -Δεν θα γίνω αυτόχειρας, θα γίνω φονέας σας

Γράμμα στην Εφορία: Είστε κλέφτες -Δεν θα γίνω αυτόχειρας, θα γίνω φονέας σας

Το εκκαθαριστικό εισόδημα του κ. Νίκου Αρετούλη από την Ιεράπετρα του καταλογίζει τεκμαρτό εισόδημα της τάξεως 8.863 ευρώ και φυσικά του ζητάει να καταβάλει τον ανάλογο φόρο. Ο συγκεκριμένος πολίτης με μια οργισμένη επιστολή του που απέστειλε στη ΔΟΥ Ιεράπετρας και κοινοποίησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» απαντά επί της ουσίας, αλλά και προειδοποιεί: «Μεταξύ της επιλογής να μην τρώω για τρεις (3) μήνες και να πληρώσω τον φόρο που ζητάτε, θα προτιμήσω να μην πληρώσω ούτε ένα ευρώ. Μεταξύ της επιλογής να γίνω αυτόχειρας ή φονιάς, θα προτιμήσω να γίνω φονέας σας.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 384 από 508